image/svg+xml
Open zoekscherm

43.653 resultaten

43.653 resultaten

Niets geselecteerd
 

U heeft gezocht op:

  • Sluitenhout

Filter op

Vorige pagina1pagina 8pagina 9pagina 10pagina 11pagina 12pagina 13pagina 3.638Volgende pagina
lijst/tabel met zoekresultaten, pagina 10 van 3.638
IcoonBeschrijvingOmschrijvingIdentificatieNaam
Bekijk detail van "Houten voorzittershamer van de oefenschool" Bekijk detail van "Houten voorzittershamer van de oefenschool" Historische Vereniging 't Olster Erfgoed

Houten voorzittershamer van de oefenschool

Voorzittershamer van het bestuur van de Oefenschool. Dit was een school voor jongens en jongemannen, die de mogelijkheid kregen om wat te leren voor hun algemene ontwikkeling, w.o. spreken in het openbaar.
29/10/2001
NL-OstHVOE_MUS0741

Historische Vereniging 't Olster Erfgoed

Houten voorzittershamer van de oefenschool

Voorzittershamer van het bestuur van de Oefenschool. Dit was een school voor jongens en jongemannen, die de mogelijkheid kregen om wat te leren voor hun algemene ontwikkeling, w.o. spreken in het openbaar.
29/10/2001
NL-OstHVOE_MUS0741

NL-OstHVOE_MUS0741
Bekijk detail van "Houtstempels om patronen in leer te maken van schoenen" Bekijk detail van "Houtstempels om patronen in leer te maken van schoenen" Historische Vereniging 't Olster Erfgoed

Houtstempels om patronen in leer te maken van schoenen

2 st. Houtstempels om patronen in leer te maken van schoenen. Timmerarends Schoenmaker Raalterweg Wesepe.
28/4/2008
NL-OstHVOE_MUS0726 E

Historische Vereniging 't Olster Erfgoed

Houtstempels om patronen in leer te maken van schoenen

2 st. Houtstempels om patronen in leer te maken van schoenen. Timmerarends Schoenmaker Raalterweg Wesepe.
28/4/2008
NL-OstHVOE_MUS0726 E

NL-OstHVOE_MUS0726 E
Bekijk detail van "Schoenleest" Bekijk detail van "Schoenleest" Historische Vereniging 't Olster Erfgoed

Schoenleest

Schoenleest, maat 39. Timmerarends Schoenmaker Raalterweg Wesepe.
28/4/2008
NL-OstHVOE_MUS0726 C

Historische Vereniging 't Olster Erfgoed

Schoenleest

Schoenleest, maat 39. Timmerarends Schoenmaker Raalterweg Wesepe.
28/4/2008
NL-OstHVOE_MUS0726 C

NL-OstHVOE_MUS0726 C
Bekijk detail van "Houten voetmaat voor aanmeten voor de juiste schoenmaat" Bekijk detail van "Houten voetmaat voor aanmeten voor de juiste schoenmaat" Historische Vereniging 't Olster Erfgoed

Houten voetmaat voor aanmeten voor de juiste schoenmaat

Met een voetmaat werd vroeger de maat genomen voor een paar nieuwe schoenen. Grote cijfers voor de Franse maten. Kleine cijfers zijn de Engelse maten. Benaming Franse voet en Engelse voet. Schoenmakersgereedschap is eerst van Ties Wonink geweest, later van B. Timmerarends Wesepe. Maten en gewichten; Wonink T. schoenmaker Wesepe; Timmer Arends B. schoenen en zadelmakerij Raalterweg 61 Wesepe 106 F88 FF72a.
29/10/2001
NL-OstHVOE_MUS0726

Historische Vereniging 't Olster Erfgoed

Houten voetmaat voor aanmeten voor de juiste schoenmaat

Met een voetmaat werd vroeger de maat genomen voor een paar nieuwe schoenen. Grote cijfers voor de Franse maten. Kleine cijfers zijn de Engelse maten. Benaming Franse voet en Engelse voet. Schoenmakersgereedschap is eerst van Ties Wonink geweest, later van B. Timmerarends Wesepe. Maten en gewichten; Wonink T. schoenmaker Wesepe; Timmer Arends B. schoenen en zadelmakerij Raalterweg 61 Wesepe 106 F88 FF72a.
29/10/2001
NL-OstHVOE_MUS0726

NL-OstHVOE_MUS0726
Bekijk detail van "Naaimachine" Bekijk detail van "Naaimachine" Historische Vereniging 't Olster Erfgoed

Naaimachine

Naaimachine merk Wilhelmina nr. 341432.
NL-OstHVOE_MUS05732

Historische Vereniging 't Olster Erfgoed

Naaimachine

Naaimachine merk Wilhelmina nr. 341432.
NL-OstHVOE_MUS05732

NL-OstHVOE_MUS05732
Bekijk detail van "Brandweerkazerne Brugstraat" Bekijk detail van "Brandweerkazerne Brugstraat" Afbeelding

Brandweerkazerne Brugstraat

Bouw Brugstraat. Brandweer. Nieuwbouw van de brand...
1/1/1974
NL-AmlHA_600_41_131

Brandweerkazerne Brugstraat

Bouw
Brugstraat. Brandweer. Nieuwbouw van de brandweerkazerne aan de Brugstraat 6, op de hoek van de Henri Dunantstraat. De oude locatie is nog aan de Haven Zuidzijde bij het Marktplein. Op de achtergrond is de Achtzaligheden. De opening van de nieuwe kazerne was in april 1975.

Houtbouw van de Vegte
Haven Noordzijde. Links op de achtergrond is de achterkant van Houtbouw van de Vegte aan de Haven Noordzijde zichtbaar. De houthandel is daarna op kleinere schaal onder de naam hout- en hobbycentrum van de Vegte aan de Hagengracht 11 gevestigd geweest, op de hoek van de Jan Muldersgang. (hun reclameleus was: 'Het beste terechte biej van de Vegte')

ABTB-winkel
De Grenzen. Het lage grijze gebouw met de brede witte bovenrand, rechts van de Houtbouw van de Vegte, is de ABTB-winkel aan de Grenzen 4. De naam zou later in de tijd gewijzigd worden in Welkoop.

Textielfabriek Almelo
Haven Noordzijde. Het fabriekscomplex direct achter de ABTB, met het sheddak, is de voormalige textielfabriek de Grenzen, later textielfabriek Almelo geheten, aan de Haven Noordzijde 77. Eigenaar van dit complex was de familie Hagedoorn. Op hun schoorsteen stond de naam Texal. Het bedrijf trad via postbus 29 naar buiten toe onder de naam Almelose Textiel Service.

Koninklijke Nijverdal-Ten Cate nv
Fabriekscomplex Indië
Haven Noordzijde. Rechts daarvan, in de verte, staat het fabriekscomplex Indië van de Koninklijke Nijverdal-Ten Cate nv (KNTC) aan de Haven Noordzijde. De watertoren van dit complex is nog net rechtsachter de graafmachine te zien.

NL-AmlHA_600_41_131
Gemeente Almelo

NL-AmlHA_600_41_131
Bekijk detail van "Winkeliers Boddenstraat" Bekijk detail van "Winkeliers Boddenstraat" Afbeelding

Winkeliers Boddenstraat

Foto Freek Klompjan Boddenstraat. Het zicht is van...
NL-AmlHA_600_41_129

Winkeliers Boddenstraat

Foto Freek Klompjan
Boddenstraat. Het zicht is vanaf het begin van de Boddenstraat op de afslag naar de Brugstraat. Het witte gebouw rechts op de hoek is de winkel van foto Freek Klompjan aan de Boddenstraat 2, op de hoek van de Brugstraat, waar later Explorer, elektronica uit de Nieuwstraat zich zou vestigen.

Houtbouw van de Vegte
Haven Noordzijde. In het midden op de achtergrond is de achterkant van Houtbouw van de Vegte aan de Haven Noordzijde zichtbaar. De houthandel is daarna op kleinere schaal onder de naam hout- en hobbycentrum van de Vegte aan de Hagengracht 11 gevestigd geweest, op de hoek van de Jan Muldersgang. (hun reclameleus was: 'Het beste terechte biej van de Vegte')

Brandweerkazerne Brugstraat
Bouw
Brugstraat. Het braakliggende terrein aan de overkant van de straat, direct voor Houtbouw van de Vegte, wordt in gereedheid gebracht voor de bouw van de nieuwe brandweerkazerne aan de Brugstraat 6, op de hoek van de nog aan te leggen Henri Dunantstraat, waar nu nog het oude fabriekspand van meubelfabriek Makkinga staat, met de tijdelijke vestiging van jongerencentrum HobNob, rechts net buiten beeld.

ABTB-winkel
De Grenzen. Het lage witte gebouw, rechts van de Houtbouw van de Vegte, is de ABTB-winkel gevestigd aan de Grenzen 4. De naam zou later in de tijd gewijzigd worden in Welkoop.

Textielfabriek Almelo
Haven Noordzijde. Het fabriekscomplex direct achter de ABTB, met het sheddak, is de voormalige textielfabriek de Grenzen, later textielfabriek Almelo geheten, aan de Haven Noordzijde 77. Eigenaar van dit complex was de familie Hagedoorn. Op hun schoorsteen stond de naam Texal. Het bedrijf trad via postbus 29 naar buiten toe onder de naam Almelose Textiel Service.

Koninklijke Nijverdal-Ten Cate nv
Fabriekscomplex Indië
Haven Noordzijde. Rechts daarvan, in de verte, staat het fabriekscomplex Indië van de Koninklijke Nijverdal-Ten Cate nv (KNTC) aan de Haven Noordzijde.

NL-AmlHA_600_41_129
Gemeente Almelo

NL-AmlHA_600_41_129
Bekijk detail van "Handkoffiemolen" Bekijk detail van "Handkoffiemolen" Historische Vereniging Hardenberg e.o.

Handkoffiemolen

Om met de hand koffie te malen .Dit werd ook wel een schootkoffiemolen genoemd, omdat de molen tijdens het malen tussen de knieën werd vastgeklemd.
24/1/2023
NL-HdbHVH_MUS04439

Historische Vereniging Hardenberg e.o.

Handkoffiemolen

Om met de hand koffie te malen .Dit werd ook wel een schootkoffiemolen genoemd, omdat de molen tijdens het malen tussen de knieën werd vastgeklemd.
24/1/2023
NL-HdbHVH_MUS04439

NL-HdbHVH_MUS04439
Bekijk detail van "Rookgerei" Bekijk detail van "Rookgerei" Historische Vereniging Hardenberg e.o.

Rookgerei

Houten tabakspijp met kop van donker hout en steel van licht hout.
4/10/2022
NL-HdbHVH_MUS03758

Historische Vereniging Hardenberg e.o.

Rookgerei

Houten tabakspijp met kop van donker hout en steel van licht hout.
4/10/2022
NL-HdbHVH_MUS03758

NL-HdbHVH_MUS03758
Bekijk detail van "Zout NEZO documentaire van het productieproces van onder andere zout, natrium en chloor.<br/>0:00:10De titel "Zout" wordt met een straal zout geschreven.<br/>0:00:24Gebakken eieren worden in een restaurant bestrooid met Nezo zout (zout zonder jodium toevoeging) uit een zoutstrooier in de vorm van een boortoren.<br/>0:00:50In werkelijkheid zijn de boortorens van <span class="highlight">hout</span>.<br/>0:01:04In een boortoren zakt de boor naar beneden.<br/>0:01:46Schematisch wordt getoond welke lagen de boor passeert. Het steenzout wordt op ongeveer 300 meter diepte bereikt.<br/>0:02:26Dan worden twee buizen in de grond gedreven. De buitenste buis - de zogenaamde bekledingsbuis - moet het boorgat tegen instorting beschermen en reikt tot de bovenkant van de zoutlaag. In de buitenste buis hangt een tweede buis vrij. Hierdoor wordt water in het boorgat geperst. <br/>0:02:47Dit water lost eerst het zout op en komt dan via de ruimte tussen beide buizen als nagenoeg verzadigde pekel boven.<br/>0:02:57De pekel moet eerst ontdaan worden van verschillende zouten. Dit wordt geïllustreerd met laboratorium proeven. Door het toevoegen van kalkmelk wordt het magnesium uit de ruwe pekel omgezet in magnesium hydroxide. Dat is onoplosbaar en slaat neer.<br/>0:03:22Door toevoeging van natriumsulfaat wordt een deel van het gips in de pekel door uitzouting verwijderd.<br/>0:03:27In werkelijkheid wordt eerst kalk geblust.<br/>0:04:02Vervolgens wordt de pekel door de kalkmelk gespoten.<br/>0:04:08Via een roerwerk wordt het mengsel naar grote tanks gepompt, waar de bezinking plaats vindt<br/>0:04:14De rest van het gips wordt in een volgende bewerking onder toevoeging van soda neergeslagen als koolzure kalk. Dit gebeurt onder invloed van soda, die zich tijdens het zuiveringsproces gevormd heeft uit natriumsulfaat, kalk en koolzuur uit rookgassen.<br/>0:04:41Omdat er stoom nodig is om de pekel tot het kookpunt te verwarmen. Omdat het bedrijf ook veel elektriciteit gebruikt, heeft de K.N.Z. haar eigen stoom- en, 00-00-1956" Bekijk detail van "Zout NEZO documentaire van het productieproces van onder andere zout, natrium en chloor.<br/>0:00:10De titel "Zout" wordt met een straal zout geschreven.<br/>0:00:24Gebakken eieren worden in een restaurant bestrooid met Nezo zout (zout zonder jodium toevoeging) uit een zoutstrooier in de vorm van een boortoren.<br/>0:00:50In werkelijkheid zijn de boortorens van <span class="highlight">hout</span>.<br/>0:01:04In een boortoren zakt de boor naar beneden.<br/>0:01:46Schematisch wordt getoond welke lagen de boor passeert. Het steenzout wordt op ongeveer 300 meter diepte bereikt.<br/>0:02:26Dan worden twee buizen in de grond gedreven. De buitenste buis - de zogenaamde bekledingsbuis - moet het boorgat tegen instorting beschermen en reikt tot de bovenkant van de zoutlaag. In de buitenste buis hangt een tweede buis vrij. Hierdoor wordt water in het boorgat geperst. <br/>0:02:47Dit water lost eerst het zout op en komt dan via de ruimte tussen beide buizen als nagenoeg verzadigde pekel boven.<br/>0:02:57De pekel moet eerst ontdaan worden van verschillende zouten. Dit wordt geïllustreerd met laboratorium proeven. Door het toevoegen van kalkmelk wordt het magnesium uit de ruwe pekel omgezet in magnesium hydroxide. Dat is onoplosbaar en slaat neer.<br/>0:03:22Door toevoeging van natriumsulfaat wordt een deel van het gips in de pekel door uitzouting verwijderd.<br/>0:03:27In werkelijkheid wordt eerst kalk geblust.<br/>0:04:02Vervolgens wordt de pekel door de kalkmelk gespoten.<br/>0:04:08Via een roerwerk wordt het mengsel naar grote tanks gepompt, waar de bezinking plaats vindt<br/>0:04:14De rest van het gips wordt in een volgende bewerking onder toevoeging van soda neergeslagen als koolzure kalk. Dit gebeurt onder invloed van soda, die zich tijdens het zuiveringsproces gevormd heeft uit natriumsulfaat, kalk en koolzuur uit rookgassen.<br/>0:04:41Omdat er stoom nodig is om de pekel tot het kookpunt te verwarmen. Omdat het bedrijf ook veel elektriciteit gebruikt, heeft de K.N.Z. haar eigen stoom- en, 00-00-1956" Afbeelding

Zout NEZO documentaire van het productieproces van onder andere zout, natrium en chloor.
0:00:10De titel "Zout" wordt met een straal zout geschreven.
0:00:24Gebakken eieren worden in een restaurant bestrooid met Nezo zout (zout zonder jodium toevoeging) uit een zoutstrooier in de vorm van een boortoren.
0:00:50In werkelijkheid zijn de boortorens van hout.
0:01:04In een boortoren zakt de boor naar beneden.
0:01:46Schematisch wordt getoond welke lagen de boor passeert. Het steenzout wordt op ongeveer 300 meter diepte bereikt.
0:02:26Dan worden twee buizen in de grond gedreven. De buitenste buis - de zogenaamde bekledingsbuis - moet het boorgat tegen instorting beschermen en reikt tot de bovenkant van de zoutlaag. In de buitenste buis hangt een tweede buis vrij. Hierdoor wordt water in het boorgat geperst.
0:02:47Dit water lost eerst het zout op en komt dan via de ruimte tussen beide buizen als nagenoeg verzadigde pekel boven.
0:02:57De pekel moet eerst ontdaan worden van verschillende zouten. Dit wordt geïllustreerd met laboratorium proeven. Door het toevoegen van kalkmelk wordt het magnesium uit de ruwe pekel omgezet in magnesium hydroxide. Dat is onoplosbaar en slaat neer.
0:03:22Door toevoeging van natriumsulfaat wordt een deel van het gips in de pekel door uitzouting verwijderd.
0:03:27In werkelijkheid wordt eerst kalk geblust.
0:04:02Vervolgens wordt de pekel door de kalkmelk gespoten.
0:04:08Via een roerwerk wordt het mengsel naar grote tanks gepompt, waar de bezinking plaats vindt
0:04:14De rest van het gips wordt in een volgende bewerking onder toevoeging van soda neergeslagen als koolzure kalk. Dit gebeurt onder invloed van soda, die zich tijdens het zuiveringsproces gevormd heeft uit natriumsulfaat, kalk en koolzuur uit rookgassen.
0:04:41Omdat er stoom nodig is om de pekel tot het kookpunt te verwarmen. Omdat het bedrijf ook veel elektriciteit gebruikt, heeft de K.N.Z. haar eigen stoom- en, 00-00-1956

Zout NEZO documentaire van het productieproces van onder andere zout, natrium en chloor.
0:00:10De titel "Zout" wordt met een straal zout geschreven.
0:00:24Gebakken eieren worden in een restaurant bestrooid met Nezo zout (zout zonder jodium toevoeging) uit een zoutstrooier in de vorm van een boortoren.
0:00:50In werkelijkheid zijn de boortorens van hout.
0:01:04In een boortoren za...
1956, 1956
{DDD553D8-E68C-40A1-9EA4-B7FC6CCF7A57}

Afbeelding

Zout NEZO documentaire van het productieproces van onder andere zout, natrium en chloor.
0:00:10De titel "Zout" wordt met een straal zout geschreven.
0:00:24Gebakken eieren worden in een restaurant bestrooid met Nezo zout (zout zonder jodium toevoeging) uit een zoutstrooier in de vorm van een boortoren.
0:00:50In werkelijkheid zijn de boortorens van hout.
0:01:04In een boortoren zakt de boor naar beneden.
0:01:46Schematisch wordt getoond welke lagen de boor passeert. Het steenzout wordt op ongeveer 300 meter diepte bereikt.
0:02:26Dan worden twee buizen in de grond gedreven. De buitenste buis - de zogenaamde bekledingsbuis - moet het boorgat tegen instorting beschermen en reikt tot de bovenkant van de zoutlaag. In de buitenste buis hangt een tweede buis vrij. Hierdoor wordt water in het boorgat geperst.
0:02:47Dit water lost eerst het zout op en komt dan via de ruimte tussen beide buizen als nagenoeg verzadigde pekel boven.
0:02:57De pekel moet eerst ontdaan worden van verschillende zouten. Dit wordt geïllustreerd met laboratorium proeven. Door het toevoegen van kalkmelk wordt het magnesium uit de ruwe pekel omgezet in magnesium hydroxide. Dat is onoplosbaar en slaat neer.
0:03:22Door toevoeging van natriumsulfaat wordt een deel van het gips in de pekel door uitzouting verwijderd.
0:03:27In werkelijkheid wordt eerst kalk geblust.
0:04:02Vervolgens wordt de pekel door de kalkmelk gespoten.
0:04:08Via een roerwerk wordt het mengsel naar grote tanks gepompt, waar de bezinking plaats vindt
0:04:14De rest van het gips wordt in een volgende bewerking onder toevoeging van soda neergeslagen als koolzure kalk. Dit gebeurt onder invloed van soda, die zich tijdens het zuiveringsproces gevormd heeft uit natriumsulfaat, kalk en koolzuur uit rookgassen.
0:04:41Omdat er stoom nodig is om de pekel tot het kookpunt te verwarmen. Omdat het bedrijf ook veel elektriciteit gebruikt, heeft de K.N.Z. haar eigen stoom- en, 00-00-1956

Zout NEZO documentaire van het productieproces van onder andere zout, natrium en chloor.
0:00:10De titel "Zout" wordt met een straal zout geschreven.
0:00:24Gebakken eieren worden in een restaurant bestrooid met Nezo zout (zout zonder jodium toevoeging) uit een zoutstrooier in de vorm van een boortoren.
0:00:50In werkelijkheid zijn de boortorens van hout.
0:01:04In een boortoren zakt de boor naar beneden.
0:01:46Schematisch wordt getoond welke lagen de boor passeert. Het steenzout wordt op ongeveer 300 meter diepte bereikt.
0:02:26Dan worden twee buizen in de grond gedreven. De buitenste buis - de zogenaamde bekledingsbuis - moet het boorgat tegen instorting beschermen en reikt tot de bovenkant van de zoutlaag. In de buitenste buis hangt een tweede buis vrij. Hierdoor wordt water in het boorgat geperst.
0:02:47Dit water lost eerst het zout op en komt dan via de ruimte tussen beide buizen als nagenoeg verzadigde pekel boven.
0:02:57De pekel moet eerst ontdaan worden van verschillende zouten. Dit wordt geïllustreerd met laboratorium proeven. Door het toevoegen van kalkmelk wordt het magnesium uit de ruwe pekel omgezet in magnesium hydroxide. Dat is onoplosbaar en slaat neer.
0:03:22Door toevoeging van natriumsulfaat wordt een deel van het gips in de pekel door uitzouting verwijderd.
0:03:27In werkelijkheid wordt eerst kalk geblust.
0:04:02Vervolgens wordt de pekel door de kalkmelk gespoten.
0:04:08Via een roerwerk wordt het mengsel naar grote tanks gepompt, waar de bezinking plaats vindt
0:04:14De rest van het gips wordt in een volgende bewerking onder toevoeging van soda neergeslagen als koolzure kalk. Dit gebeurt onder invloed van soda, die zich tijdens het zuiveringsproces gevormd heeft uit natriumsulfaat, kalk en koolzuur uit rookgassen.
0:04:41Omdat er stoom nodig is om de pekel tot het kookpunt te verwarmen. Omdat het bedrijf ook veel elektriciteit gebruikt, heeft de K.N.Z. haar eigen stoom- en elektriciteitsvoorziening.
0:05:04De stoom met een druk van 36 atmosfeer gaat direct naar de stoomturbines die elektriciteit opwekken.
0:05:08De stoom die de stoomturbines verlaat, heeft nog een druk van 3 tot 4 atmosfeer. Dat is voldoende om pekel in te dampen.
0:05:19Een heer toont op een bord een schema van de vacuümdampinstallatie, afgewisseld met beelden uit de werkelijkheid.
0:05:24De pekel gaat achtereenvolgens door drie kookpannen. De eerste wordt verwarmd door afgewerkte stoom uit de elektrische centrale. De lucht boven de pekel in de tweede ketel wordt deels weg gezogen, waardoor het kookpunt daalt. De door het koken ontstane stoom wordt gebruikt om de derde kookpan te verwarmen.
0:06:26Onderin de kookpannen ontstaat een mengsel van pekel en zoutkristallen dat wordt doorgevoerd naar de volgende kookpan.
0:06:56Dit vacuümzout heeft een kubusvormige kristalstructuur en een hoge zuiverheid.
0:07:23Bij de laatste zoutpan wordt de zoutbrei afgetapt en naar centrifuges gebracht, waar de zoutkristallen van de pekel worden gescheiden.
0:07:42Het zout wordt verder met een hete luchtstroom gedroogd in rond draaiende trommels. Op de wanden van de trommels neervallende hamers houden het zout in beweging.
0:07:55Via transportbanden gaat het zout naar zeven, waar het gesorteerd wordt op kristalgrootte
0:08:06In het laboratorium worden monsters gecontroleerd.
0:08:38Na de zeven wordt het op kristalgrootte gesorteerde zout naar verschillende silo's gestuurd.
0:09:10Zout wordt niet alleen voor de consumptie, maar ook in de industrie gebruikt. Een zoutmolecuul bestaat uit een natrium en een chloor atoom. Natrium is een metaal en chloor is een gas.
0:09:27Om de natrium en chloor atomen te scheiden is elektrische energie nodig, die de KNZ zelf opwekt.
0:09:40De elektriciteit gaat door koperen, plaatvormige leidingen naar de afdeling elektrolyse.
0:09:43Schematisch is te zien hoe de stroom loopt van een kwiklaag
1956, 1956
{DDD553D8-E68C-40A1-9EA4-B7FC6CCF7A57}

{DDD553D8-E68C-40A1-9EA4-B7FC6CCF7A57}
Bekijk detail van "Zout - NEZO ;" Bekijk detail van "Zout - NEZO ;" Afbeelding

Zout - NEZO ;

Zout NEZO documentaire van het productieproces van onder andere zout, natrium en chloor.

0:00:10De titel "Zout" wordt met een straal zout geschreven.

0:00:24Gebakken eieren worden in een restaurant bestrooid met Nezo zout (zout zonder jodium toevoeging) uit een zoutstrooier in de vorm van een boortoren.

0:00:50In werkelijkheid zijn de boortorens van hout.

0:01:0...
1956, 1956
{7294160D-596D-453A-BED4-B148CA553B53}

Afbeelding

Zout - NEZO ;

Zout NEZO documentaire van het productieproces van onder andere zout, natrium en chloor.

0:00:10De titel "Zout" wordt met een straal zout geschreven.

0:00:24Gebakken eieren worden in een restaurant bestrooid met Nezo zout (zout zonder jodium toevoeging) uit een zoutstrooier in de vorm van een boortoren.

0:00:50In werkelijkheid zijn de boortorens van hout.

0:01:04In een boortoren zakt de boor naar beneden.

0:01:46Schematisch wordt getoond welke lagen de boor passeert. Het steenzout wordt op ongeveer 300 meter diepte bereikt.

0:02:26Dan worden twee buizen in de grond gedreven. De buitenste buis - de zogenaamde bekledingsbuis - moet het boorgat tegen instorting beschermen en reikt tot de bovenkant van de zoutlaag. In de buitenste buis hangt een tweede buis vrij. Hierdoor wordt water in het boorgat geperst.

0:02:47Dit water lost eerst het zout op en komt dan via de ruimte tussen beide buizen als nagenoeg verzadigde pekel boven.

0:02:57De pekel moet eerst ontdaan worden van verschillende zouten. Dit wordt geïllustreerd met laboratorium proeven. Door het toevoegen van kalkmelk wordt het magnesium uit de ruwe pekel omgezet in magnesium hydroxide. Dat is onoplosbaar en slaat neer.

0:03:22Door toevoeging van natriumsulfaat wordt een deel van het gips in de pekel door uitzouting verwijderd.

0:03:27In werkelijkheid wordt eerst kalk geblust.

0:04:02Vervolgens wordt de pekel door de kalkmelk gespoten.

0:04:08Via een roerwerk wordt het mengsel naar grote tanks gepompt, waar de bezinking plaats vindt

0:04:14De rest van het gips wordt in een volgende bewerking onder toevoeging van soda neergeslagen als koolzure kalk. Dit gebeurt onder invloed van soda, die zich tijdens het zuiveringsproces gevormd heeft uit natriumsulfaat, kalk en koolzuur uit rookgassen.

0:04:41Omdat er stoom nodig is om de pekel tot het kookpunt te verwarmen. Omdat het bedrijf ook veel el gebruikt, heeft de K.N.Z. haar eigen stoom- en elektriciteitsvoorziening.

0:05:04De stoom met een druk van 36 atmosfeer gaat direct naar de stoomturbines die elektriciteit opwekken.

0:05:08De stoom die de stoomturbines verlaat, heeft nog een druk van 3 tot 4 atmosfeer. Dat is voldoende om pekel in te dampen.

0:05:19Een heer toont op een bord een schema van de vacuümdampinstallatie, afgewisseld met beelden uit de werkelijkheid.

0:05:24De pekel gaat achtereenvolgens door drie kookpannen. De eerste wordt verwarmd door afgewerkte stoom uit de elektrische centrale. De lucht boven de pekel in de tweede ketel wordt deels weg gezogen, waardoor het kookpunt daalt. De door het koken ontstane stoom wordt gebruikt om de derde kookpan te verwarmen.

0:06:26Onderin de kookpannen ontstaat een mengsel van pekel en zoutkristallen dat wordt doorgevoerd naar de volgende kookpan.

0:06:56Dit vacuümzout heeft een kubusvormige kristalstructuur en een hoge zuiverheid.

0:07:23Bij de laatste zoutpan wordt de zoutbrei afgetapt en naar centrifuges gebracht, waar de zoutkristallen van de pekel worden gescheiden.

0:07:42Het zout wordt verder met een hete luchtstroom gedroogd in rond draaiende trommels. Op de wanden van de trommels neervallende hamers houden het zout in beweging.

0:07:55Via transportbanden gaat het zout naar zeven, waar het gesorteerd wordt op kristalgrootte

0:08:06In het laboratorium worden monsters gecontroleerd.

0:08:38Na het zeven wordt het op kristalgrootte gesorteerde zout naar verschillende silo's gestuurd.

0:09:10Zout wordt niet alleen voor de consumptie, maar ook in de industrie gebruikt. Een zoutmolecuul bestaat uit een natrium en een chloor atoom. Natrium is een metaal en chloor is een gas.

0:09:27Om de natrium en chloor atomen te scheiden is elektrische energie nodig, die de KNZ zelf opwekt.

0:09:40De elektriciteit gaat door koperen, plaatvormi
1956, 1956
{7294160D-596D-453A-BED4-B148CA553B53}

{7294160D-596D-453A-BED4-B148CA553B53}
Bekijk detail van "Zout NEZO documentaire van het productieproces van onder andere zout, natrium en chloor.<br/>0:00:10De titel "Zout" wordt met een straal zout geschreven.<br/>0:00:24Gebakken eieren worden in een restaurant bestrooid met Nezo zout (zout zonder jodium toevoeging) uit een zoutstrooier in de vorm van een boortoren.<br/>0:00:50In werkelijkheid zijn de boortorens van <span class="highlight">hout</span>.<br/>0:01:04In een boortoren zakt de boor naar beneden.<br/>0:01:46Schematisch wordt getoond welke lagen de boor passeert. Het steenzout wordt op ongeveer 300 meter diepte bereikt.<br/>0:02:26Dan worden twee buizen in de grond gedreven. De buitenste buis - de zogenaamde bekledingsbuis - moet het boorgat tegen instorting beschermen en reikt tot de bovenkant van de zoutlaag. In de buitenste buis hangt een tweede buis vrij. Hierdoor wordt water in het boorgat geperst. <br/>0:02:47Dit water lost eerst het zout op en komt dan via de ruimte tussen beide buizen als nagenoeg verzadigde pekel boven.<br/>0:02:57De pekel moet eerst ontdaan worden van verschillende zouten. Dit wordt geïllustreerd met laboratorium proeven. Door het toevoegen van kalkmelk wordt het magnesium uit de ruwe pekel omgezet in magnesium hydroxide. Dat is onoplosbaar en slaat neer.<br/>0:03:22Door toevoeging van natriumsulfaat wordt een deel van het gips in de pekel door uitzouting verwijderd.<br/>0:03:27In werkelijkheid wordt eerst kalk geblust.<br/>0:04:02Vervolgens wordt de pekel door de kalkmelk gespoten.<br/>0:04:08Via een roerwerk wordt het mengsel naar grote tanks gepompt, waar de bezinking plaats vindt<br/>0:04:14De rest van het gips wordt in een volgende bewerking onder toevoeging van soda neergeslagen als koolzure kalk. Dit gebeurt onder invloed van soda, die zich tijdens het zuiveringsproces gevormd heeft uit natriumsulfaat, kalk en koolzuur uit rookgassen.<br/>0:04:41Omdat er stoom nodig is om de pekel tot het kookpunt te verwarmen. Omdat het bedrijf ook veel elektriciteit gebruikt, heeft de K.N.Z. haar eigen stoom- en, 00-00-1960" Bekijk detail van "Zout NEZO documentaire van het productieproces van onder andere zout, natrium en chloor.<br/>0:00:10De titel "Zout" wordt met een straal zout geschreven.<br/>0:00:24Gebakken eieren worden in een restaurant bestrooid met Nezo zout (zout zonder jodium toevoeging) uit een zoutstrooier in de vorm van een boortoren.<br/>0:00:50In werkelijkheid zijn de boortorens van <span class="highlight">hout</span>.<br/>0:01:04In een boortoren zakt de boor naar beneden.<br/>0:01:46Schematisch wordt getoond welke lagen de boor passeert. Het steenzout wordt op ongeveer 300 meter diepte bereikt.<br/>0:02:26Dan worden twee buizen in de grond gedreven. De buitenste buis - de zogenaamde bekledingsbuis - moet het boorgat tegen instorting beschermen en reikt tot de bovenkant van de zoutlaag. In de buitenste buis hangt een tweede buis vrij. Hierdoor wordt water in het boorgat geperst. <br/>0:02:47Dit water lost eerst het zout op en komt dan via de ruimte tussen beide buizen als nagenoeg verzadigde pekel boven.<br/>0:02:57De pekel moet eerst ontdaan worden van verschillende zouten. Dit wordt geïllustreerd met laboratorium proeven. Door het toevoegen van kalkmelk wordt het magnesium uit de ruwe pekel omgezet in magnesium hydroxide. Dat is onoplosbaar en slaat neer.<br/>0:03:22Door toevoeging van natriumsulfaat wordt een deel van het gips in de pekel door uitzouting verwijderd.<br/>0:03:27In werkelijkheid wordt eerst kalk geblust.<br/>0:04:02Vervolgens wordt de pekel door de kalkmelk gespoten.<br/>0:04:08Via een roerwerk wordt het mengsel naar grote tanks gepompt, waar de bezinking plaats vindt<br/>0:04:14De rest van het gips wordt in een volgende bewerking onder toevoeging van soda neergeslagen als koolzure kalk. Dit gebeurt onder invloed van soda, die zich tijdens het zuiveringsproces gevormd heeft uit natriumsulfaat, kalk en koolzuur uit rookgassen.<br/>0:04:41Omdat er stoom nodig is om de pekel tot het kookpunt te verwarmen. Omdat het bedrijf ook veel elektriciteit gebruikt, heeft de K.N.Z. haar eigen stoom- en, 00-00-1960" Afbeelding

Zout NEZO documentaire van het productieproces van onder andere zout, natrium en chloor.
0:00:10De titel "Zout" wordt met een straal zout geschreven.
0:00:24Gebakken eieren worden in een restaurant bestrooid met Nezo zout (zout zonder jodium toevoeging) uit een zoutstrooier in de vorm van een boortoren.
0:00:50In werkelijkheid zijn de boortorens van hout.
0:01:04In een boortoren zakt de boor naar beneden.
0:01:46Schematisch wordt getoond welke lagen de boor passeert. Het steenzout wordt op ongeveer 300 meter diepte bereikt.
0:02:26Dan worden twee buizen in de grond gedreven. De buitenste buis - de zogenaamde bekledingsbuis - moet het boorgat tegen instorting beschermen en reikt tot de bovenkant van de zoutlaag. In de buitenste buis hangt een tweede buis vrij. Hierdoor wordt water in het boorgat geperst.
0:02:47Dit water lost eerst het zout op en komt dan via de ruimte tussen beide buizen als nagenoeg verzadigde pekel boven.
0:02:57De pekel moet eerst ontdaan worden van verschillende zouten. Dit wordt geïllustreerd met laboratorium proeven. Door het toevoegen van kalkmelk wordt het magnesium uit de ruwe pekel omgezet in magnesium hydroxide. Dat is onoplosbaar en slaat neer.
0:03:22Door toevoeging van natriumsulfaat wordt een deel van het gips in de pekel door uitzouting verwijderd.
0:03:27In werkelijkheid wordt eerst kalk geblust.
0:04:02Vervolgens wordt de pekel door de kalkmelk gespoten.
0:04:08Via een roerwerk wordt het mengsel naar grote tanks gepompt, waar de bezinking plaats vindt
0:04:14De rest van het gips wordt in een volgende bewerking onder toevoeging van soda neergeslagen als koolzure kalk. Dit gebeurt onder invloed van soda, die zich tijdens het zuiveringsproces gevormd heeft uit natriumsulfaat, kalk en koolzuur uit rookgassen.
0:04:41Omdat er stoom nodig is om de pekel tot het kookpunt te verwarmen. Omdat het bedrijf ook veel elektriciteit gebruikt, heeft de K.N.Z. haar eigen stoom- en, 00-00-1960

Zout NEZO documentaire van het productieproces van onder andere zout, natrium en chloor.
0:00:10De titel "Zout" wordt met een straal zout geschreven.
0:00:24Gebakken eieren worden in een restaurant bestrooid met Nezo zout (zout zonder jodium toevoeging) uit een zoutstrooier in de vorm van een boortoren.
0:00:50In werkelijkheid zijn de boortorens van hout.
0:01:04In een boortoren za...
1960, 1960
{E6C69360-FD06-4216-9857-4BDC2EA301A7}

Afbeelding

Zout NEZO documentaire van het productieproces van onder andere zout, natrium en chloor.
0:00:10De titel "Zout" wordt met een straal zout geschreven.
0:00:24Gebakken eieren worden in een restaurant bestrooid met Nezo zout (zout zonder jodium toevoeging) uit een zoutstrooier in de vorm van een boortoren.
0:00:50In werkelijkheid zijn de boortorens van hout.
0:01:04In een boortoren zakt de boor naar beneden.
0:01:46Schematisch wordt getoond welke lagen de boor passeert. Het steenzout wordt op ongeveer 300 meter diepte bereikt.
0:02:26Dan worden twee buizen in de grond gedreven. De buitenste buis - de zogenaamde bekledingsbuis - moet het boorgat tegen instorting beschermen en reikt tot de bovenkant van de zoutlaag. In de buitenste buis hangt een tweede buis vrij. Hierdoor wordt water in het boorgat geperst.
0:02:47Dit water lost eerst het zout op en komt dan via de ruimte tussen beide buizen als nagenoeg verzadigde pekel boven.
0:02:57De pekel moet eerst ontdaan worden van verschillende zouten. Dit wordt geïllustreerd met laboratorium proeven. Door het toevoegen van kalkmelk wordt het magnesium uit de ruwe pekel omgezet in magnesium hydroxide. Dat is onoplosbaar en slaat neer.
0:03:22Door toevoeging van natriumsulfaat wordt een deel van het gips in de pekel door uitzouting verwijderd.
0:03:27In werkelijkheid wordt eerst kalk geblust.
0:04:02Vervolgens wordt de pekel door de kalkmelk gespoten.
0:04:08Via een roerwerk wordt het mengsel naar grote tanks gepompt, waar de bezinking plaats vindt
0:04:14De rest van het gips wordt in een volgende bewerking onder toevoeging van soda neergeslagen als koolzure kalk. Dit gebeurt onder invloed van soda, die zich tijdens het zuiveringsproces gevormd heeft uit natriumsulfaat, kalk en koolzuur uit rookgassen.
0:04:41Omdat er stoom nodig is om de pekel tot het kookpunt te verwarmen. Omdat het bedrijf ook veel elektriciteit gebruikt, heeft de K.N.Z. haar eigen stoom- en, 00-00-1960

Zout NEZO documentaire van het productieproces van onder andere zout, natrium en chloor.
0:00:10De titel "Zout" wordt met een straal zout geschreven.
0:00:24Gebakken eieren worden in een restaurant bestrooid met Nezo zout (zout zonder jodium toevoeging) uit een zoutstrooier in de vorm van een boortoren.
0:00:50In werkelijkheid zijn de boortorens van hout.
0:01:04In een boortoren zakt de boor naar beneden.
0:01:46Schematisch wordt getoond welke lagen de boor passeert. Het steenzout wordt op ongeveer 300 meter diepte bereikt.
0:02:26Dan worden twee buizen in de grond gedreven. De buitenste buis - de zogenaamde bekledingsbuis - moet het boorgat tegen instorting beschermen en reikt tot de bovenkant van de zoutlaag. In de buitenste buis hangt een tweede buis vrij. Hierdoor wordt water in het boorgat geperst.
0:02:47Dit water lost eerst het zout op en komt dan via de ruimte tussen beide buizen als nagenoeg verzadigde pekel boven.
0:02:57De pekel moet eerst ontdaan worden van verschillende zouten. Dit wordt geïllustreerd met laboratorium proeven. Door het toevoegen van kalkmelk wordt het magnesium uit de ruwe pekel omgezet in magnesium hydroxide. Dat is onoplosbaar en slaat neer.
0:03:22Door toevoeging van natriumsulfaat wordt een deel van het gips in de pekel door uitzouting verwijderd.
0:03:27In werkelijkheid wordt eerst kalk geblust.
0:04:02Vervolgens wordt de pekel door de kalkmelk gespoten.
0:04:08Via een roerwerk wordt het mengsel naar grote tanks gepompt, waar de bezinking plaats vindt
0:04:14De rest van het gips wordt in een volgende bewerking onder toevoeging van soda neergeslagen als koolzure kalk. Dit gebeurt onder invloed van soda, die zich tijdens het zuiveringsproces gevormd heeft uit natriumsulfaat, kalk en koolzuur uit rookgassen.
0:04:41Omdat er stoom nodig is om de pekel tot het kookpunt te verwarmen. Omdat het bedrijf ook veel elektriciteit gebruikt, heeft de K.N.Z. haar eigen stoom- en elektriciteitsvoorziening.
0:05:04De stoom met een druk van 36 atmosfeer gaat direct naar de stoomturbines die elektriciteit opwekken.
0:05:08De stoom die de stoomturbines verlaat, heeft nog een druk van 3 tot 4 atmosfeer. Dat is voldoende om pekel in te dampen.
0:05:19Een heer toont op een bord een schema van de vacuümdampinstallatie, afgewisseld met beelden uit de werkelijkheid.
0:05:24De pekel gaat achtereenvolgens door drie kookpannen. De eerste wordt verwarmd door afgewerkte stoom uit de elektrische centrale. De lucht boven de pekel in de tweede ketel wordt deels weg gezogen, waardoor het kookpunt daalt. De door het koken ontstane stoom wordt gebruikt om de derde kookpan te verwarmen.
0:06:26Onderin de kookpannen ontstaat een mengsel van pekel en zoutkristallen dat wordt doorgevoerd naar de volgende kookpan.
0:06:56Dit vacuümzout heeft een kubusvormige kristalstructuur en een hoge zuiverheid.
0:07:23Bij de laatste zoutpan wordt de zoutbrei afgetapt en naar centrifuges gebracht, waar de zoutkristallen van de pekel worden gescheiden.
0:07:42Het zout wordt verder met een hete luchtstroom gedroogd in rond draaiende trommels. Op de wanden van de trommels neervallende hamers houden het zout in beweging.
0:07:55Via transportbanden gaat het zout naar zeven, waar het gesorteerd wordt op kristalgrootte
0:08:06In het laboratorium worden monsters gecontroleerd.
0:08:38Na de zeven wordt het op kristalgrootte gesorteerde zout naar verschillende silo's gestuurd.
0:09:10Zout wordt niet alleen voor de consumptie, maar ook in de industrie gebruikt. Een zoutmolecuul bestaat uit een natrium en een chloor atoom. Natrium is een metaal en chloor is een gas.
0:09:27Om de natrium en chloor atomen te scheiden is elektrische energie nodig, die de KNZ zelf opwekt.
0:09:40De elektriciteit gaat door koperen, plaatvormige leidingen naar de afdeling elektrolyse.
0:09:43Schematisch is te zien hoe de stroom loopt van een kwiklaag
1960, 1960
{E6C69360-FD06-4216-9857-4BDC2EA301A7}

{E6C69360-FD06-4216-9857-4BDC2EA301A7}
Vorige pagina1pagina 8pagina 9pagina 10pagina 11pagina 12pagina 13pagina 3.638Volgende pagina
Sluit popup voor filter "Naam collectie"

Naam collectie (42 filters)

Sluit popup voor filter "Soort collectie"

Soort collectie (7 filters)

Sluit popup voor filter "Naam deelnemer"

Naam deelnemer (46 filters)

Sluit popup voor filter "Periodes"

Periodes (74 filters)