image/svg+xml

De bezichtiging van de nieuwe oriënteertafel op de Kuiperberg door Prins Hendrik.

De bezichtiging van de nieuwe oriënteertafel op de Kuiperberg door Prins Hendrik.

Omschrijving:In tegenstelling tot wat beweerd wordt was prins Hendrik niet aanwezig bij de opening van de oriënteertafel. Echter tijdens zijn bezoek aan Enschede waar hij als voorzitter van het Rode Kruis een bezoek bracht greep Edo Bergsma (burgemeester van Enschede en naast zijn bestuursfunctie bij de ANWB ook actief binnen het Nederlandse Rode Kruis) de gelegenheid aan het gezelschap van 100 personen richting Ootmarsum mee te nemen om de (nog te openen) oriënteertafel te tonen. Prins Hendrik zei (volgens de overlevering) trots :o, da ist die Heimat” Zie jaarboek 2006 De Oriënteertafel op de Kuiperberg door Ronald Grimberg.
In 1922 werd tijdens een ANWB-vergadering in Enschede besloten om ter gelegenheid van de Bondsfeesten een blijvende herinnering op te richten in de vorm van een oriënteertafel, die een plaats zou krijgen op de hoge Kuiperberg bij Ootmarsum. Omdat daar het uitzicht bijzonder en weids was. Op 26 juli was de opening door de burgemeester van Enschede Edo Bergsma; deze was voorzitter van de provinciale VVV. Vanuit de oriënteertafel kunnen we een blik werpen op vele Twentse en Duitse steden; aanduidingen in de tafel gegraveerd helpen de juiste richting te kiezen.
Trefwoord specifiek: koninklijk bezoek monument oriënteertafel, Kuiperberg, l. bij de tafel Edo Bergsma, r. bij de tafel Prins Hendrik (bolhoed)
Trefwoord:Gebeurtenis & culturele gebeurtenis
Personen:Edo Bergsma; Prins Hendrik
Datum:17/06/1926
Datum onzeker:Nee
Uitgever:Vereniging Heemkunde Ootmarsum en omstreken
Bestandstype:zw/w foto - 9x14
Auteur:Onbekend
Rechten:International Creative Commons: CC-BY-NC-ND Naamsvermelding-NietCommerciële-GeenAfgeleideWerken
Identifier:NL-OmsVHO02938G003
Bron:Fotoarchief Heemkunde Ootmarsum
Locaties:Ootmarsum, Almelosestraat
Collectie:Beeldbank Vereniging Heemkunde Ootmarsum e.o.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.