image/svg+xml

Stationsweg - Hardenberg

Stationsweg - Hardenberg

Omschrijving:Prentbriefkaart met echte foto van de driesprong Gramsbergerweg - Stationsstraat in Hardenberg, ter hoogte van de zuivelfabriek Salland. Opvallend is de fraai vormgegeven dubbele lantaarnpaal met A.N.W.B.-richtingaanwijzers in het midden van de weg, met daarop de vermelding van het ‘Station N.O.L.S.’

Recht achter de paal staat de in 1925 gebouwde directeurswoning van de melkfabriek. Het werd bewoond door het gezin Folkerts. Folkerts was al in 1901 benoemd tot directeur en die functie zou hij meer dan vijftig jaar vervullen. Eind jaren ‘30 werd een grote verbouwing en uitbreiding van de melkfabriek voorbereid, maar het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog verhinderde de uitvoering ervan. Links staat het winkelpand met het uitgedraaid zonnescherm van Lucas Lubbers. Hij was bakker en winkelier in kruidenierswaren en was hier in 1901 zijn zaak begonnen. Aan de voorgevel van zijn winkel hing een P.T.T.-brievenbus.

Geheel rechts op de kaart is het woonhuis annex bouwkundig bureau van architect Willem van Straten nog net te zien. Van Straten had het pand gekocht van winkelier en rijwielhandelaar Dijk. Van Straten was aanvankelijk woonachtig en werkzaam in Coevorden, maar omdat hij meer en meer werkopdrachten kreeg uit Hardenberg en omgeving, verhuisde hij daar in 1937 naar toe. Met zijn vrouw en kinderen betrok hij het fraaie, uit 1913 daterende, pand waarvan op deze kaart slechts een klein stukje van de voorgevel te zien is.
Datum:1930-1940
Datum onzeker:Nee
Opmerkingen:Afgedrukt in onze publicatie 'Hardenberg op de kaart', pag. 29.
Bestandstype:Prentbriefkaarten
Identifier:NL-HdbSHP-02757
GPS coördinaten:52.57441975405604, 6.624468374844386
Collectie:Beeldbank Stichting Historische Projecten

Locatie op kaart

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.