image/svg+xml

Intrede - Hardenberg

Intrede - Hardenberg

Omschrijving:Prentbriefkaart van de uit 1891 daterende Vechtbrug. De brug over de Vecht vormde eeuwenlang de toegang tot het stadje Hardenberg. Ook in de eerste helft van de twintigste eeuw werd de brug nog ervaren als de intrede van Hardenberg. De brug was het begin van de Voorstraat of Groote Straat die dwars door de stad liep. De straat maakte deel uit van de Hessenweg, de eeuwenoude handelsroute door Noord-Duitsland en Oost-Nederland. De weg door Hardenberg vormde de verbinding tussen de grensovergang bij de Venebrugge en de steden in het westen van onze provincie. De plek waar de Vecht de handelsroute kruiste was een ideale locatie voor de nederzetting die later zou uitgroeien tot de stad Hardenberg. De kaart toont dat het gezellig druk was bij de brug. Het was natuurlijk ook geen alledaagse gebeurtenis om een fotograaf aan het werk te zien.

Hoewel de foto al een eeuw oud is, zijn toch nog een paar namen bekend van personen die ‘vereeuwigd’ zijn. Links vooraan bijvoorbeeld, met de armen over elkaar, staat Albert Zweers. Hij was in Hardenberg echter beter bekend onder zijn bijnaam 'Ab van de Baron'. Iets verderop met een vishengel staat zijn zoon Hendrik Jan.
Personen:Albert Zweers (geb. 6 augustus 1881 Stad Hardenberg - ovl. 2 september 1944 Hardenberg), Hendrik Jan Zweers (geb. 14 september 1910 Stad Hardenberg - ovl. 22 oktober 1986 Hardenberg)
Datum:1923
Datum onzeker:Nee
Opmerkingen:Afgedrukt in onze publicatie 'Hardenberg op de kaart', pag. 13.
Bestandstype:Prentbriefkaarten
Identifier:NL-HdbSHP-01796
GPS coördinaten:52.575084689056986, 6.614381722053591
Collectie:Beeldbank Stichting Historische Projecten

Locatie op kaart

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.