image/svg+xml

Detail Beeldbank Stichting Historische Projecten

Detail Beeldbank Stichting Historische Projecten

Omschrijving:De officiële overhandiging van het eerste exemplaar van het boek "Beschrijving der oudheid, oorsprong, gestichten en verdere merkwaardigheden, alsmede der rechten, voorrechten, vrijheden enz. van de Stad Hardenbergh", geschreven door mr. Jacobus van Riemsdijk (1755-1797), stadssecretaris van Hardenberg.

In 1782 gaf het stadsbestuur van Hardenberg zijn secretaris de opdracht alle stadsrechten van Hardenberg te verzamelen en op schrift te stellen. De Staten van Overijssel hadden de rechten van de steden steeds meer ingeperkt. Hardenberg wilde, net als andere steden, proberen dat tij te keren. Jacobus van Riemsdijk ging aan de slag. Hij voltooide zijn werk, maar stierf in 1797 zonder dat het de drukpers had bereikt. De Franse bezetting volgde en leidde tot een staatsbestel met andere bevoegdheden voor de steden. Het manuscript verloor zijn relevantie, kwam in handen van nazaten van de stadssecretaris en bevindt zich nu in het Historisch Centrum Overijssel (HCO) te Zwolle.

De Stichting Historische Projecten Hardenberg (SHP) nam het initiatief het manuscript alsnog in boekvorm uit te geven. Het biedt namelijk een uniek beeld van de vroegste geschiedenis van Hardenberg. Dinah Hesselink-Zweers en Erwin Wolbink hebben als “bezorgers” de oorspronkelijke tekst getranscribeerd en van toelichtingen en illustraties voorzien. Gemeenteraadslid Piet-Cees van der Wel nam - namens het hedendaagse stadsbestuur van Hardenberg - het eerste exemplaar van het boek in ontvangst uit handen van mr. Jacobus (Jaap) van Riemsdijk uit Amsterdam, naamgenoot en familielid van de auteur en secretaris van de Stichting Historische Projecten.

Na afloop van het officiële gedeelte konden de genodigden en inschrijvers hun unieke exemplaar laten signeren door de brengers Dinah Hesselink-Zweers en Erwin Wolbink. Voorzitter Rieks Bulthuis opende en sloot de bijeenkomst.
Datum:2017-08-11
Datum onzeker:Nee
Auteur:Fotograaf: Albert Bos
Identifier:NL-HdbSHP-01730
Locaties:Voorstraat 34, Hardenberg
Collectie:Beeldbank Stichting Historische Projecten

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.