image/svg+xml

De ontwiekte windkorenmolen op de Roezeberg in Nutter.

De ontwiekte windkorenmolen op de Roezeberg in Nutter.

Omschrijving:Citaat uit Opstellen en Werkstukken van de heemkunde Denekamp: Molens “De Nutterse windmolen stond hoog op de Roezeberg met ernaast de bakkerij van Bolscher. Hij werd ook wel eens aangeduid als “Hazemolen”, precies tegenover de ingang naar het erve Hazelbekke. In 1841 heeft Gerardus Hazelbekke, eigenaar van het erf met die naam, toestemming gevraagd om een windkorenmolen op te richten. De molen werd gebouwd als bovenkruier. De kap was van hout en riet. Door gebrek aan opvolgers bij de Hazelbekkes is deze molen in 1869 verhuurd aan Gerardus Johannes Ophuis, landbouwer (Bekjans). Het beheer van de molen zal in 1884 overgegaan zijn naar zijn zoon Gerardus Ophuis die zich toen vlakbij het ouderlijk huis gevestigd heeft. Voorheen was hij een tiental jaren in Tubbergen geweest. Bij hem is Johannes Gerardus Bolscher uit Borne als molenaarsknecht in dienst gekomen. Deze had het vak geleerd in zijn geboorteplaats Borne bij de erven ten Cate. Daarnaast ontmoeten we hier als molenaar Johannes Ophuis, oom van Gerardus. Het huwelijk van Gerardus Ophuis bleef kinderloos en in 1898 vertrok Ophuis weer naar Tubbergen. Bolscher is na vertrek van Ophuis op deze plaats blijven wonen en is getrouwd met een nog inwonende nicht van Ophuis: Bernardina Booijink. Hij werd pachter van de molen. het is typisch dat de molenaar niet naast of vlakbij de molen woonde; hij bewoonde het huis waar nu de varkensschuur van Poppink staat. Ophuis zou gewoond hebben in het huis dat nu bewoond wordt door de dochter van dokter Visser (Erna). Na het overlijden van vader in 1927 heeft een zoon het bedrijf voortgezet. Eerst als molenaar/bakker, de laatste jaren nog alleen als bakker. De familie Bolscher heeft het bedrijf voortgezet tot 1955; vandaar ook de naam “Bolschermolen”. Toen de familie Bolscher het bedrijf heeft beëindigd was de molen reeds van al zijn allure ontdaan. Een motor zorgde al vele jaren voor de beweegkracht. Ook de maalstenen werden verwijderd en hebben plaats moeten maken voor een moderne hamerslagmolen. De stenen hebben nog jarenlang op de plaats van de in 1955 afgebroken molen gelegen en later zijn deze maalstenen overgebracht naar restaurant de Wanne in Ootmarsum.”
Trefwoord specifiek: molen, molen Nutter, “Bolschermolen”, links bakkerij Bolscher, korenveld, vlnr Bouko Stob (vader van Gerard Stob wonende Roezeberg 2; de familie kwam hier als kommies), Gait Bouhuis (zoon van Herman Bouhuis), middenvoor Herman Bouhuis (Hazelbekke), Toon Poppink (met witte pet; getrouwd met Annie Bouhuis zus van Gait), Graats Rolefes (vader van mevr. Stob?)
Trefwoord:object & bouwwerk
Periode:1/1/1938-31/12/1938
Datum onzeker:Ja
Uitgever:Vereniging Heemkunde Ootmarsum en omstreken
Opmerkingen:Foto's geplaatst bij het artikel “Nutter zoa as wie 't kend en heurt hebt” in het Jaarboek 2002 van de Heemkunde Ootmarsum.
Toon Bökkers en Harrie Oude Elberink schreven onder de gelijknamige titel een boek over Nutter
Bestandstype:zw/w foto - 10x15
Rechten:International Creative Commons: CC-BY-NC-ND Naamsvermelding-NietCommerciële-GeenAfgeleideWerken
Identifier:NL-OmsVHO06350O007
Bron:Fotoarchief Heemkunde Ootmarsum
Locaties:Nutter, Vasserweg
Collectie:Beeldbank Vereniging Heemkunde Ootmarsum e.o.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.