image/svg+xml

Oosteinde - Hardenberg

Oosteinde - Hardenberg

Omschrijving:Prentbriefkaart van het Oosteinde te Hardenberg. Deze locatie vormde destijds letterlijk het einde van het centrum van het stadje. Tot 1867 was de straat hier zelfs voorzien van een hek dat diende als een soort toegangspoort. In genoemd jaar werd die 'stadspoort’ afgebroken. In 1918 werd in een advertentie nog over de Oostpoort gesproken. Naast het hooggelegen pand rechts liep bovendien een sloot als een soort gracht, aangesloten op de oude Vecht die pal achter het pand stroomde. De percelen grond die zich bevonden tussen deze omgeving en het oude kerkhof werden pas in de jaren ‘20 van de vorige eeuw bebouwd.

Het opvallend hoge pand rechts was in het begin van de twintigste eeuw eigendom van Jan Willem Boerrigter, bakker en winkelier te Stad Hardenberg. Hij bewoonde het pand echter niet zelf. Zo kreeg ene Jean Nelissen in 1905 toestemming om in het huis van de heer Boerrigter, dat hij vanaf april zou gaan bewonen, logement te houden en bier en alcoholvrije dranken te verkopen in de voorkamer beneden. Nelissens echtgenote Aleida Brand zal ongetwijfeld achter de tap hebben gestaan, want Jean was vanaf 1903 in vaste dienst als chef van de vleesverwerkende ‘industrie’ de exportslachterij, zouterij en worstfabricatie van de firma J. Nijman & Zn. Het aan Nelissen verhuurde pand heeft niet lang een horecafunctie gehad. In 1912 kwam bij de gemeente Stad Hardenberg namelijk een verzoek binnen van Willem Borneman om er een grofsmederij te mogen beginnen. Zijn smederij aan de Stationsstraat had hij kort ervoor publiekelijk laten verkopen. Het college van burgemeester en wethouders verleende hem vergunning om in dit pand aan het Oosteinde een grofsmederij te beginnen, maar wel onder een aantal voorwaarden. De smederij diende voor of op 1 december 1912 in gebruik te zijn genomen, er mochten zich geen wagens, hoepels, wielen of andere in reparatie of bewerking gegeven voorwerpen worden geplaatst voor of naast het huis, er mocht geen noodstal worden opgericht en tenslotte mochten er geen paarden beslagen
worden op deze locatie. De daadwerkelijke smederij met een grote haardstede werd gerealiseerd op de begane grond van het rechterdeel van het hoge voorhuis, terwijl het achterste gedeelte van de aanbouw dienst deed als schuur. De grote baanderdeuren vormden hiertoe de ingang. De rest van het pand werd gebruikt als woning.

De panden aan de linkerzijde waren van verschillende families Zweers. Het pand geheel links stond met de langgevel aan de weg en werd bewoond door koopman Jan Zweers (bijgenaamd: Jan Rond), met diens gezin. De woning was van Hendrika Aleida Zweers, de weduwe van Frederik Philip Röpcke, en werd rond 1918 verkocht aan de bewoners. Het pand daarnaast, waarvan we tegen de zijgevel aankijken, was van timmerman Gerrit Zweers (bijgenaamd: Kasman Gait). Zijn vader, gemeentebode Frederik Zweers, woonde bij hem en zijn gezin in.
Datum:1908-1912
Datum onzeker:Nee
Uitgever:Fa. J.H. Bosch, Hardenberg
Opmerkingen:Afgedrukt in onze publicatie 'Hardenberg op de kaart', pag. 59.
Bestandstype:Prentbriefkaarten
Auteur:Fotograaf: Comprecht Sanders Salmonszoon, Coevorden
Identifier:NL-HdbSHP-02665
Bron:Collectie: J. Woertel-van der Veen, Radewijk
GPS coördinaten:52.575693635887895, 6.621700705376943
Collectie:Beeldbank Stichting Historische Projecten

Locatie op kaart

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.