image/svg+xml

Detail Beeldbank Stichting Historische Projecten

Detail Beeldbank Stichting Historische Projecten

Omschrijving:Prentbriefkaart van de Gramsbergerweg in Hardenberg. De jongens staan met hun fiets voor de in 1925 gebouwde burgerwoning van Jan Kruizenga. Hij had de woning laten schetsen door de Hardenberger bouwkundige Jacobus
Johannes van den Berg. Bij de aanbesteding bleek bouwbedrijf G. Zweers & Zn. de laagste inschrijver en deze mocht de bouw voor zijn rekening nemen. Jan Kruizenga was geboren in Ulrum en na als onderwijzer gewerkt te hebben in Groningen, Enschede, Lutjegast, Ruinen, Wapse en Midlaren, trad hij in juni 1915 in functie als hoofd van de openbare lagere school aan de Stationsstraat in Hardenberg. Onder zijn leiding werd de school in 1921 omgezet in een school voor uitgebreid lager onderwijs. Eind 1933 legde hij zijn functie als hoofd van de school neer. Ook op maatschappelijk terrein vervulde Kruizenga vele functies. Zo was hij enige jaren secretaris en bestuurslid van de afdeling Hardenberg van het Nederlandsch Onderwijs Genootschap, geruime tijd lid en voorzitter van het bestuur van het Nutsdepartement Hardenberg en Omstreken, kerkvoogd van de Hervormde Gemeente, correspondent van verschillende dagbladen en redacteur van de lokale krant De Vechtstreek. Kruizenga overleed in februari 1941, op 72-jarige leeftijd.

De woning erna was eigendom van schilder Rudolphus Bloemendal. Hij had het pand in 1931 laten bouwen door aannemer H. Hamhuis uit Hardenberg. Rond die tijd hield de nieuwbouw langs de Gramsberweg hier op. De weg vervolgde zijn route door de Radewijkerbeek te passeren over de zgn. Bekkebrug en langs de boerderijen van de buurtschap Baalder richting Gramsbergen. In 1930 was de Gramsbergerweg, op verzoek van de aanwonenden, voorzien van een nieuw wegdek van Termac. Het resultaat is op de kaart te zien. De strak geplaveide straat was een enorme verbetering ten opzichte van de vroegere 'desolaten toestand van dezen belangrijken verkeersweg'.
Datum:1931-1940
Datum onzeker:Nee
Opmerkingen:Afgedrukt in onze publicatie 'Hardenberg op de kaart', pag. 89.
Bestandstype:Prentbriefkaarten
Identifier:NL-HdbSHP-02764
GPS coördinaten:52.5756819225735, 6.6305430715995275
Collectie:Beeldbank Stichting Historische Projecten

Locatie op kaart

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.