MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Ubele Dijkstra: 'Sommige boeren wilden hun koeien niet behandelen tegen tbc'

Verhaal

Wanneer een koe tbc had, was er een kans dat hij de hele stal besmette. De boer kreeg dan een rood certificaat, zodat duidelijk was dat hij tbc in zijn veestapel had. Sommige boeren op Staphorst wilden niet dat we hun koeien daarvoor behandelden. “Die gezond zijn, hebben de heelmeester niet van node”, zeiden ze dan. Dat is een Bijbeltekst. Ze lieten de koeien beslist niet behandelen, niet bij tbc en ook niet bij mond-en-klauwzeer. Daar hebben we veel narigheid mee gehad.

Soms werd ik op zondag door een boer opgetrommeld. Als het spoed was kwam ik direct, maar anders wachtte ik eerst totdat de kerkgang voorbij was, zodat ik daar niet dwars doorheen moest. De mensen zouden er dan last van hebben en dat wilde ik niet. Wij gingen wel in IJhorst naar de kerk, maar waren niet zo gelovig als de Staphorsters. Soms werd je daarop aangekeken. Ik kwam een keer bij een boer die een koe wilde verkopen en een bewijs wou hebben dat die koe tbc-vrij was. Ik heb dat beest getuberculineerd en na drie dagen kreeg hij een knobbel waardoor we zagen dat hij tbc had. Ik zei tegen de boerin: “Hij heeft wel een knobbel, dus jullie krijgen geen verklaring.” Toen riep ze boos: “Jullie zouden eens wat meer in de Bijbel moeten lezen!” Ik zei: “Dat zou best kunnen, maar ik ben bang dat die koe daarmee niet tbc-vrij wordt.”

Ik heb in huis een kastje hangen dat ik bij een timmerman in Staphorst heb laten maken voor m'n vrouw. Toen ik daar een keer kwam werkte zijn zoon aan een grote uitgehouwen Bijbelse voorstelling. Dat kwam ergens op een preekstoel. Die timmerman vroeg aan mij toen we er langs liepen: “Weet je wel wat dat betekent?” “Natuurlijk weet ik dat”, zei ik. “Dat is koning Salomo met twee vrouwen die ruzie maakten om een kind. Ze moesten dat kind maar door midden hakken. Dat wordt daar uitgebeeld.” “Je weet dus toch wel iets”, zei hij verbaasd. Ik zeg: “Wat dacht je dan, dat ik een heiden was?” Dat viel hem nog alleszins mee, haha!

Trefwoorden:Diergezondheid, Bedrijf, Project Streekcultuur
Personen:Ubele Dijkstra
Periode:1950-2000
Locatie:IJhorst