image/svg+xml

J. Jepma: 'Overijssel had een vooraanstaande rol in de varkensfokkerij'

Verhaal

J. Jepma: 'Overijssel had een vooraanstaande rol in de varkensfokkerij'

Plaatje bij verhaal: boeren_003.jpg

'De varkens waren ook belangrijk in Overijssel. We hebben nog gewerkt met varkenskernen: groepen van varkenshouders die de bedrijfsvoering op hoger plan wilden brengen. Mijn adjunct deed daaraan het meest. Ik hield mij meer bezig met de fokkerij. Ik was ook secretaris van het Overijssels varkensstamboek. Als consulent werd je daar voor gevraagd. Dat was een nevenfunctie. Het was een serieuze aangelegenheid. Overijssel had een vooraanstaande rol in de varkensfokkerij. Voor de komst van de KI waren er beerhouders bij wie de boeren hun varkens lieten dekken.

Veel aandacht ging uit naar de juiste verhouding tussen vlees en spek. De bedoeling was zo veel mogelijk vlees en een dunne laag spek. Dat was van belang voor de leverantie van bacon aan Engeland. Mijn voorganger, Anema, ging al voor de oorlog in Denemarken kijken. De Denen lagen voor op ons wat de baconproductie betreft. Adema kocht Deense beren om die te stationeren bij varkensfokverenigingen in Overijssel. Ik heb nog meegemaakt dat er Deense beren gebruikt werden na de oorlog. Die waren genummerd vanaf D1. De beste fokbeer was  D5.

In de varkensfokkerij was ook het voedergebruik belangrijk. Hoe minder voer voor een kilo varkensvlees hoe beter. Daar werd dus bij het fokken op geselecteerd. Voor de vaststelling van die verhouding was er een selectiemesterij bij de proefboerderij in Heino. Daar kwamen wij ook regelmatig. Later is dat gecombineerd met Gelderland.'

Trefwoorden:Varkens, Project Streekcultuur, Bedrijf
Personen:J. Jepma
Periode:1950-2000
Locatie:Overijssel
Thema's:Varkens

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.