MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Henk Groenewold: 'Zo boer zo koe'

Verhaal

‘Na de middelbare landbouwschool heb ik 3 jaar gewerkt bij de KI in Almelo. Daar kwam een baantje vrij. Ik wilde wel eens wat anders proberen. De uitbreidingsmogelijkheden op de boerderij waren beperkt. Er moest toch wat verdiend worden. De meeste boeren waren toen al wel bij de KI, zeker de echte fokkers. Sommige boeren hadden nog een eigen stier staan. Wij hadden vooral Friese stieren. De Friezen waren in die tijd ver vooruit.

Ik heb eerst een opleiding gehad om te leren insemineren. Daarvoor moest ik op de motor naar Zwolle. Bij de veemarkt kon je proefdraaien op koeien die naar de slacht gingen. Daar heb nog met het spectrum en een lampje gewerkt. Later werkten we rectaal.

Mijn werkgebied was Deldenerbroek, Bornebroek, Markelo, Diepenheim en Goor. Eerst moest ik naar Almelo om de stieren te laten dekken en het zaad op te vangen. Dan kreeg je een adressenlijst en moest je het zaad waarvoor de boeren zich opgegeven hadden in de tas doen. Ik kreeg een eigen auto waarmee ik de boeren langs ging. Je kon wel eens het geluk hebben dat je op tijd klaar was, maar soms werd het ook wel laat. Ik heb wel eens vijftig adressen op een dag gehad. Ja, ik werkte heel snel.

Het was eigenlijk geen doen. Je moest ’s ochtends om half zeven de melk aan de weg hebben. De melkboer kwam zo vroeg. Ik moest er elke dag om 5 uur uit. Maandag had ik vroegdienst voor de koeien die zondag bollig geworden waren, dus moest ik om 4 uur al melken. Dan maakte je lange dagen. Ik heb een keer gehad dat ik het zaad van de opgegeven stier op had. Ik dacht: “Die boer neemt wel een ander.” Maar ik moest wel terug naar Almelo om nieuw zaad te halen. Hij wilde speciaal van die stier hebben.

Ik vond het mooi werk bij de KI. Het was afwisselend: je kwam overal. Ik had mijn eigen koffiehuisjes; die mensen kende je precies. Ik heb er ook een heleboel van geleerd. Op al die bedrijven zie je precies hoe het wel en niet moet. Als je het erf oprijdt zie je al met wat voor boer je te maken hebt: of hij netjes of slordig is. “Zo boer zo koe”, zei ik altijd. Je doet een hoop mensenkennis op zo’n manier.

Trefwoorden:Fokkerij, Project Streekcultuur, Omgeving
0 annotaties

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.

Soort
Titel
Bericht
Bestand