image/svg+xml

Gerrit Vorkink: 'Wij hadden na de bevrijding nog maar één koe'

Verhaal

Gerrit Vorkink: 'Wij hadden na de bevrijding nog maar één koe'

Plaatje bij verhaal: 100duizend_liter_koe_1996.jpg

'Met de bevrijding ging het er hier heftig aan toe. Onze schuur is in de brand geschoten. Uit de opening van onze schuilkelder [op het erf van de buren] zagen we de rook opstijgen. In de schuur stond ons jongvee en twee koeien van een buurman die zijn boerderij moest ontruimen voor een Duits hospitaal. De koeien die op stal stonden, hebben de Canadezen losgelaten uit vrees dat de brand naar de boerderij zou overslaan. Van de acht koeien heeft er één het overleefd. De anderen zijn doodgeschoten. De Duitsers schoten nog met geweren en granaten deze kant op.

 

Wij hadden na de bevrijding nog maar één koe over. Er kwam een regeling van hogerhand dat de boeren in de omtrek koeien inleveren moesten voor de gedupeerde collega’s. Dat werd betaald door de regering. Wij kregen zeven of acht koeien. Zo konden we verder boeren. Er was ook een boer achter de huidige A1 die ons zomaar en koe wilde leveren. Hij hoefde er geen geld voor te hebben. "Je mag hem wel brengen", zei mijn va. "Maar er komt een regeling en dan krijg je er geld voor." Dat was een Hollandse, maar hele beste boer. Onze beide paarden hadden het gelukkig wel overleefd, want die hadden we een eind verderop in de wei staan.

 

Na die tijd werden noodstallen bij de afgebrande boerderij gezet om het vee te bergen. Wij hadden een varkensschuur. Daar hebben we een noodschuur van gemaakt. In 1951, ’52 is onze nieuwe schuur gezet. Dat kon niet eerder, want er waren veel woonhuizen verbrand en die gingen voor. Wij konden ons met het vee nog redden. De afgebrande schuur was heel oud. Het plan van mijn vader was om iets groters terug te bouwen. Daar moest je dan extra voor betalen bovenop de schadevergoeding. De nieuwe stal was voor toentertijd heel wat. Er konden achttien koeien, wat jongvee en twee paarden staan. Het verschil met de oude schuur was enorm. Daarin moest je je overal behelpen, tot bovenin aan toe. Hier had je alle ruimte. Er zat een grote hooizolder in. Vanaf de buitenkant kon je het hooi er zo insteken, terwijl in de ander het met kleine beetjes binnendoor moest.'

 

Trefwoorden:Historie > Tweede wereldoorlog, Bedrijfsverbetering, Project Streekcultuur, Bedrijf
Personen:Gerrit Vorkink
Periode:1945-1952
Locatie:Beuseberg
Thema's:Bedrijfsverbetering