image/svg+xml

Gerrit Kosters: 'Ik ging langs de boeren om bestellingen op te halen en het voer te brengen'

Verhaal

Gerrit Kosters: 'Ik ging langs de boeren om bestellingen op te halen en het voer te brengen'

Plaatje bij verhaal: 23.1_vader_vedders_linker_fig_eerste_vrachtauto_49.jpg

'Op een zeker moment vroeg iemand van een veevoederfabriek aan mijn vader of hij niet voer voor hem wilde verkopen. Dat wilde mijn vader wel. Hij werd wederverkoper voor de veevoederfabriek. Hij verkocht het voer aan de boeren uit de buurt. In de loop der jaren breidde hij steeds meer uit. Al snel had hij behoorlijk wat klandizie. De boerderij werd te klein en mijn vader liet een pakhuis bouwen, op de plek waar ik nu woon. Mijn vader had ook een molen. Die staat er nog steeds. Het liep zo goed dat hij de boerderij aan de kant deed.

 Ik werkte wel eens mee op de boerderij, maar het werk interesseerde mij niet veel. Op een dag zei mijn vader: "Jongen. Jij gaat eerst maar eens wat leren op school."    Mijn vader heeft mij altijd gestimuleerd om naar school te gaan. Dat was toen nog niet zo gewoon. Kinderen gingen naar de ambachtsschool of de landbouwschool. Wat dat betreft was mijn vader vooruitstrevend. Hij had nog het liefst dat ik iets in de boekhouding ging doen. Maar ik wilde liever op het platteland werken. Na de lagere school ging ik naar de MULO en heb ik verschillende cursussen gevolgd.

Ondertussen hielp ik mijn vader op zijn bedrijf. Ik ging langs de boeren om bestellingen op te halen en het voer te brengen. Ik reed met paard en wagen of op een transportfiets. Met drie zakken van vijftig kilogram op de bagagedrager was het lastig fietsen. Ik fietste wel eens tegen een paaltje aan waardoor ik op de grond viel. Dan moest ik weer opstaan en die zware zakken op de bagagedrager tillen. Later kregen we een vrachtwagen. Dat was een Morris - zo'n legerwagen. We hadden er een soort laadbak opgezet om het voer in te pakken. Maar als het een paar dagen geregend had kon je beter met paard en wagen op pad gaan. Anders zat je muurvast in de natte grond.'

Auteur:Leon Wessels
Trefwoorden:Project Streekcultuur, Landbouwcoöperatie, Omgeving
Personen:Gerrit Kosters
Periode:1950-1960
Locatie:Manderveen
Thema's:Landbouwcoöperatie

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.