image/svg+xml

Geje Leferink: 'Kentering in schaalvergroting binnen de landbouw'

Verhaal

Geje Leferink: 'Kentering in schaalvergroting binnen de landbouw'

Plaatje bij verhaal: aiii.q-02915a.jpg

'Toen ik in 1973 bij Coberco kwam, hadden we 43 fabrieken. Elk jaar gingen er vier of vijf dicht. Als ik bij zo’n kleine fabriek kwam, zeiden ze: “Oh, we zullen wel gauw dicht gaan. Je maakt overal foto’s van.” Dat was ook zo. Ik zag alle stukken van het hoofdbestuur. Achter elkaar gingen ze dicht. Ze konden de melk niet meer verwerken. Dan moest er zoveel geïnvesteerd worden. Dat kon gewoon niet uit. Als je vijf verschillende kaasfabriekjes hebt, heb je ook vijf verschillende soorten kwaliteit. Een grote fabriek met één soort product heeft altijd dezelfde kwaliteit. Dat heb je nodig voor de export.

De fabriek in Markelo is in het jaar 2000 gesloten. Er kwam een grote nieuwe kaasfabriek in Winterswijk, maar die is inmiddels ook al weer gesloten. In Overijssel is alleen de kaasfabriek van Balkbrug is nog over. De zuivelfabriek van Markelo is aangekocht door de eigenaar van een grote dancing, wat die er mee wilde is nooit duidelijk geworden. Die grote dancing is inmiddels ook failliet gegaan. De gemeente is nu bezig de fabriek aan te kopen. Dan zal die wel afgebroken worden. De coöperatie in Markelo is samengegaan met Nijkerk. Anders was de fabriek hier waarschijnlijk ook gesloten. Daar was wel sprake van, maar toen kwam de mond en klauwzeer en andere dierziekten. Toen zijn ze hier voer voor varkens gaan maken en in Nijkerk voor koeien, want het melkvee en de varkens mochten niet meer met elkaar in aanraking komen. Eigenlijk hoopte heel Markelo vanwege de stankoverlast dat de fabriek dicht zou gaan.

Ik denk dat er op den duur toch wel een kentering komt in de schaalvergroting binnen de landbouw. Ten eerste: het aantal mensen dat minder vlees eet groeit. Neem de varkensindustrie. Dat zijn enorme bedrijven. Er is veel gedoe met penicilline. In die grote stallen mengen ze standaard wat penicilline door het voer. Dat willen de mensen niet meer. Ten tweede: de mest. Die moet je wel op kwijt kunnen. Er is niet een oneindige hoeveelheid grond beschikbaar. Het afvoeren van mest kost handenvol geld. Ten derde: we zijn afhankelijk van de export. Er hoeft maar één land de grenzen te sluiten voor onze producten en we zitten al in de problemen. Ik denk dat er een kentering komt. Er zijn ook steeds meer streekproducten op zuivelgebied.'

Trefwoorden:Zuivelindustrie, Project Streekcultuur, Omgeving
Periode:1970-2015
Locatie:Overijssel

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.