image/svg+xml

Fedde Zijlstra: 'In de zomer hielpen woonwagenbewoners met de oogst'

Verhaal

Fedde Zijlstra: 'In de zomer hielpen woonwagenbewoners met de oogst'

Plaatje bij verhaal: fedde_zijlsta_met_zijn_vader_op_de_trekker_tijdens_de_oogst_van_graan_jaren_50_0.jpg

'Mijn vader had twee personeelsleden in vaste dienst om te helpen met de ontginning van de grond. Ze woonden vlakbij en gingen tussen de middag altijd naar huis om te eten. ’s Ochtends en ’s middags voor de koffie en thee kwamen ze gewoon bij ons in huis. Mijn vader verbouwde graan en had een stuk of tien koeien. ’s Winters moest hij ook werk hebben, want hij wilde het personeel niet naar huis toe sturen. De melk gebruikten we zelf en de voederbieten werden deels aan de koeien opgevoerd. In zijn hart was m'n vader meer een akkerbouwer. Begin jaren zestig heeft hij de koeien verkocht. Het personeel ging toen ook weg. Eén van de mannen die hier werkte is bij Hulsink in Ootmarsum terecht gekomen en legde toen telefoonkabels in de grond.

In de maanden juli en augustus was er meer personeel en hielpen woonwagenbewoners mee met de gerst-, haver- en roggeoogst. Hun woonwagens stonden bij ons achter het huis. Als kleine jongen scharrelde ik daar wel eens rond. Die bewoners maakten zelf patat en dan kreeg ik weleens een stukje. Ik vond dat heerlijk, maar mijn moeder moest er niks van hebben. Van haar mocht ik er eigenlijk niet komen.

Er kwamen ook patiënten helpen die in Veldzicht in Balkbrug woonden. Dat was toen een psychiatrische instelling. Die mensen kwamen in bussen hier naar toe en om bij verschillende boeren aardappels te krabben. Een bepaald aantal roeden voor een aangenomen prijs. Later kwam er een voorraadrooier en lagen de aardappels verspreid over het land. Dan moesten ze de aardappels bij elkaar zoeken. Vrouwen en kinderen deden vaak zulk werk. Tijdens de aardappeloogst hadden de kinderen herfstvakantie en waren de scholen dicht.'

Trefwoorden:Personeel, Bedrijf, Project Streekcultuur, Overijssel ontgonnen
Periode:1945-1965
Locatie:Balkbrug
Thema's:Personeel, Overijssel ontgonnen

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.