image/svg+xml

Dine Willemink: 'De beerhouderij bracht een redelijke cent op'

Verhaal

Dine Willemink: 'De beerhouderij bracht een redelijke cent op'

Plaatje bij verhaal: opa_jan_willemink_met_beer.jpg

'We hadden van alles wat: koeien, varkens, kippen. We verbouwden rogge, aardappels, knollen, voederbieten… Er was ook een beerhouderij bij. Meestal hadden we een oude en een jonge beer. De boeren uit de omgeving brachten met paard en wagen of lopend hun varkens. Die kwamen hier een paar dagen logeren. Zo’n zeug moest dan drachtig worden. De boeren betaalden dekgeld (ik meen 7,50) en kostgeld voor de tijd dat ze hier lagen. Dat bracht nog wel een redelijke cent op. Toen de varkens KI kwam, is dat opgehouden. Wij hadden eerst ook een stier van de fokvereniging Apenhuizen staan. Alle leden konden hun koeien bij die stier laten dekken.

Mijn man had later ook een vermeerderingsbedrijf voor kippen. Dat bracht een beetje meer op dan gewone kippen. De eieren moesten bevrucht worden en gingen dan naar een broederij. Ze moesten helemaal schoon zijn en gestempeld worden. Daar hebben we een goede tijd mee gehad. Er is een tijd geweest dat je tien gulden per kip op jaarbasis kon verdienen.

Ik hielp mijn man zoals ik dat van huis uit gewend was. Toen de kinderen kwamen, werd dat minder. We hadden wel hulp voor alle dagen. Er was een knecht voor drie dagen in de week. Dat was een jongen van een jaar of 16. Hij sliep in een afgetimmerd kamertje op de deel. Voor de andere twee dagen hadden we een losse daghuurder, ongeveer net zo oud als wij waren. Hij kwam hier al langer, maar daar hadden we niet genoeg aan toen mijn schoonvader vertrok. Dan hadden we nog drie dagen in de week een dienstmeid. Die was er alleen voor de huishouding, het schoonmaken enzo. Zij sliep hier niet. In het weekend stonden we er alleen voor. Toen de kinderen groter werden, hadden we geen dienstmeisje meer. De kinderen konden wel wat bijspringen. De beide werkkrachten zijn ook geleidelijk aan weg gegaan.'

Trefwoorden:Bedrijfsvoering, Kippen, Varkens, Personeel, Project Streekcultuur, Bedrijf
Periode:1948-1970
Locatie:Lettele
Thema's:Bedrijfsvoering, Personeel, Kippen, Varkens

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.