MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Berend Schrijver: 'In de hele regio had je voerligboxenstallen, behalve bij ons'

Verhaal

'De ligboxenstal hadden we eigenlijk al een jaar eerder willen zetten, maar de gemeente Zwolle deed daar nogal moeilijk over. We woonden op een uitzonderlijke boerderij. We mochten eerst wat verder van het bedrijf af een stal bouwen met twee nokken en een rieten dak, maar na wat discussie, ook omtrent de kosten, ging de wethouder overstag en mochten we gewoon een ligboxenstal achter de boerderij zetten. We waren er toen al een jaar mee bezig geweest.

In Zwolle-Zuid vielen we onder de Landbouwvoorlichting van Wijhe. Een zekere heer Knol was daar voorlichter en die was een fervent aanhanger van voerligboxenstallen. Bij zo’n stal had je in het midden een voerpad en direct daarnaast lagen aan weerszijden de koeien in hun box. Dat was ook direct de voerplek. Daarachter had je dan nog een vrij smal looppad voor de koeien. Ze konden er dus wel lopen, maar moesten allemaal een eigen box hebben. Je kunt het enigszins vergelijken met een oude grupstal. Vreten en liggen was op dezelfde plek. Zo’n voerligboxenstal was over het algemeen wat goedkoper dan een gewone ligboxenstal. Daarom was Knol er waarschijnlijk ook zo’n fanatiek voorstander van. In zijn rayon zijn in 1977 wel een stuk of twintig van die stallen gebouwd. Maar mijn broer had al een gewone ligboxenstal en dat leek mij ook beter. Dus toen wij die stal gingen bouwen hebben we Knol dan ook niet zo vaak meer gezien. In de hele regio had je voerligboxenstallen, behalve bij ons.

De Landbouwvoorlichting begeleidde altijd de bouw van nieuwe stallen. Je moest een rapport hebben dat het bedrijfseconomsich allemaal was goedgekeurd. Daar was een speciale commissie voor in Overijsel. Met zo’n rapport kon je in aanmerking komen voor een rentesubsidie. Als de rente toen zo’n acht procent was kon je vijf procent weer terugkrijgen van de overheid. Dat scheelde een heel stuk. Die regeling was ingesteld om de bedrijfsontwikkeling te stimuleren.

Trefwoorden:Ligboxenstal, Bedrijf, Project Streekcultuur
Periode:1970-2000
Locatie:Zwolle
0 annotaties

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.

Soort
Titel
Bericht
Bestand