image/svg+xml

Anton Heuven: 'Mijn vader heeft veel grond geëgaliseerd'

Verhaal

Anton Heuven: 'Mijn vader heeft veel grond geëgaliseerd'

Plaatje bij verhaal: 9_landverbetering_door_de_grontmij_in_1941-42.jpg

'Ons bedrijf had 39 hectare grond. Aan het begin van de oorlog heeft mijn vader veel grond geëgaliseerd en wat stukken bos eruit gehaald. Dan had je weer wat land onder handen en kon je meer vee houden. In mijn jeugd molken we zo'n 20 à 22 koeien. Ja, best wel veel voor die tijd. Die moesten allemaal met de hand gemolken worden. Melkmachines waren er nog niet. De melk ging nog in bussen naar de melkfabriek in Heino. Je moest zorgen dat je de bussen op tijd aan de weg zette. Anders had je ze een dag langer staan en dan kreeg je met de zuurtegraad van doen. Naast koeien hadden we varkens en kippen. We hebben een heleboel kippen gehad, maar dat hebben we wat geminderd. Je moet het werk wel af kunnen.

Aan akkerbouw hadden we rogge en haver. We hadden nog wat aardappels erbij voor onszelf. Winkels waren er praktisch niet. De rogge lieten we bij de molen malen. Van het roggemeel lieten we roggebrood bakken. De bakker bracht hier het brood en nam een kist vol eieren mee. Daar had je niks mee van doen. Een week erop als hij weer kwam, werd er betaald. Mijn ouders brachten de eieren niet zelf naar de markt. Daar hadden ze geen tijd voor. Een oude buurvrouw hier aan de Berkendijk liep wel elke week met een kruiwagen vol eieren naar de markt in Heino. Die combineerde dat met boodschappen doen.

Wij waren grotendeels op Heino gericht. Alleen het meel en andere benodigdheden kwam van de firma Aa uit Raalte. Dat was een particulier. Later gingen we met Booijink verder. Nee, we waren niet bij de coöperatie. De particulieren hadden gunstiger prijzen. En het gedorste zaad kon je aan hun mooi kwijt. De coöperatie nam dat niet aan.'

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.