image/svg+xml

Onderzoek: 'Volkscultuur: een gedeelde erfenis'

Verhaal

Onderzoek: 'Volkscultuur: een gedeelde erfenis'

Plaatje bij verhaal: een_gedeelde_erfenis_0_0.jpg

In dit onderzoek wordt duidelijk hoe de hedendaagse omgang met het verleden tot uitdrukking komt in volksculturele uitingen. Na een algemene verdieping in de geschiedenis van de Nederlandse volkscultuur wordt de provincie Overijssel.


Op veel manieren wordt in onze samenleving gezocht naar identiteit en dat heeft alles te maken met het verleden. Volkscultuur is bij uitstek een middel waarmee aan deze identiteit vorm wordt gegeven. Oude gewoonten en gebruiken dragen sporen van het verleden in zich, maar worden ook vernieuwd en aangepast aan onze hedendaagse manier van leven.
 

Het onderzoek
In dit onderzoek wordt duidelijk hoe de hedendaagse omgang met het verleden tot uitdrukking komt in volksculturele uitingen. Na een algemene verdieping in de geschiedenis van de Nederlandse volkscultuur wordt de provincie Overijssel uitgelicht. Aspecten als musealisering, folklorisering, beleving en identiteitvorming spelen hierbij een belangrijke rol.

Bekijk via onderstaande link het onderzoek digitaal:

Trefwoorden:Volkscultuur, Twentse Sagensafari, Stoppelhaene, Overijsselse streekcultuur, Midwinterhoornblazen, Luie Motte

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.