MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Onderzoek: 'Volkscultuur: een gedeelde erfenis'

Verhaal

In dit onderzoek wordt duidelijk hoe de hedendaagse omgang met het verleden tot uitdrukking komt in volksculturele uitingen. Na een algemene verdieping in de geschiedenis van de Nederlandse volkscultuur wordt de provincie Overijssel uitgelicht.

 

Op veel manieren wordt in onze samenleving gezocht naar identiteit en dat heeft alles te maken met het verleden. Volkscultuur is bij uitstek een middel waarmee aan deze identiteit vorm wordt gegeven. Oude gewoonten en gebruiken dragen sporen van het verleden in zich, maar worden ook vernieuwd en aangepast aan onze hedendaagse manier van leven.


Het onderzoek
In dit onderzoek wordt duidelijk hoe de hedendaagse omgang met het verleden tot uitdrukking komt in volksculturele uitingen. Na een algemene verdieping in de geschiedenis van de Nederlandse volkscultuur wordt de provincie Overijssel uitgelicht. Aspecten als musealisering, folklorisering, beleving en identiteitvorming spelen hierbij een belangrijke rol.

Bekijk via onderstaande link het onderzoek digitaal:

 

 

 

Trefwoorden:Volkscultuur, Overijssel, Musealisering, Beleving