MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Weemoed is wat rest

Verhaal

Welke herinneringen kan een beeldbank nog oproepen?

Sinds het voorjaar van 2015 wordt er in de gemeente Steenwijkerland vanuit het oud archief met enige voortvarendheid gewerkt aan het onderhouden van de beeldbank. Dat is niet helemaal zonder reden. Iedereen die heeft wel bepaalde herinneringen aan een plaats (stad of dorp) en daarbinnen dan weer een straat, laan of weg. Maar bestaat het dorp van vroeger nog wel. Het stellige antwoord moet een eenduidig nee zijn.

Jaren en decennia verstrijken en stedelijke ontwikkelingen staan nergens til. Er wordt gebouwd en gesloopt. En juist dat slopen vindt met regelmaat plaats. Geleidelijk aan verdwijnen er panden en vooral boerderijen en woningen die op het netvlies staan maar dan ineens verdwenen lijken te zijn. Andere eigenaar andere inzichten en veel oudere boerderijen hebben geen agrarische bestemming meer en worden omgebouwd tot woonboerderij. Bij die transformatie zijn hooguit de buitenmuren leidend qua maatvoering en de rest is allemaal anders en nieuw. Maar ook de gevelindeling kan behoorlijk aan verandering onderhevig zijn en dat is het meest zichtbare het exterieur.

In de periode voorjaar 2015 - zomer 2016 zijn er in de gemeente Steenwijkerland meerdere omgevingsvergunningen afgegeven voor het veranderen of geheel vervangen van de woning. In de foto bovenaan staat de voormalige woning aan de Noordweg 29 in Belt Schutsloot. Inmiddels is het een kale kavel waar binnenkort een nieuwe woning op gebouwd zal gaan worden.

Andere woningen die binnenkort gaan verdwijnen: Drostenbos 1 en Zuurbeek 16 in Sint Jansklooster. Binnenkort voegen Gasthuisdijk 7 in Wanneperveen en Dwarsgracht 22 in Giethoorn zich ook in dit rijtje. Op termijn zal er in het rijtje oud -nieuw een overzicht worden gemaakt van hoe het eens en tot voor kort was en wat er voor in de plaats is gekomen. 

Het boerderijtje aan de Gasthuisdijk (medio 1900) is nog authentiek maar daardoor ook gedateerd en weinig comfortabel om er te wonen. Een boerderij was per defintie een bedrijfsgebouw: vee, materialen, werktuigen, paarden, geiten, varkens, kippen, hooi, stro, een melktank etc. Als de agrarische functie niet meer wordt uitgeoefend is een lege holle ruimte. Om te vernieuwen moet je over visie en doorzetting beschikken.    

De beeldbank wil de herinnering van de oude situatie vasthouden en dan nog alleen het exterieur zoals het vanaf de straat te zien was. 

 

Bijdrage geplaatst: 18 augustus 2016

afbeeldingen: auteur

 

Trefwoorden:.Boerderij
Periode:2015-2016
Locatie:Land van Vollenhove