image/svg+xml

Nog maar heel even

Verhaal

Nog maar heel even

Plaatje bij verhaal: dsc01832.jpg

De metamorfose van Vollenhove gaat nog steeds door.

Wie de veranderingen in Vollenhove in de afgelopen vijf jaar, iets langer of korter mag ook, heeft waargenomen moet constateren dat er stug wordt doorgewerkt.  Lag de aandacht eerst vooral rond de Doeveslag, Wheeme en omliggende straten als Van Middachten en Canneveltstraat. Nu ligt er een veel kleiner project te wachten op uitvoering. Aan de Clarenberglaan staat twee blokjes woningen leeg, Het wachten is op de sloper en dan zijn ze in een paar zuchten verdwenen. 

De zes woningen in twee blokjes van drie zijn gebouwd in 1957. Voor hedendaagse begrippen uiterst klein met een woonoppervlak van 75 m2 en een huurprijs van e 85 per maand. Maar daar was het wooncomfort dan ook wel naar. De huurprijs was waarschijnlijk meer symbolisch. Het doet denken aan anti kraak wonen en zorgen dat er geen stenen door de ruiten gaan.

In Vollenhove was het in de jaren zestig en zeventig van de 20e eeuw niet ongebruikelijk om panden die voor de sloop bestemd waren om te vormen tot de zogenaamde ,,oudejaarshuisjes". Tegenwoordig zijn dat kleinere of juist extra grote keten die eind december tegenover de sportvelden staan opgesteld als ware het een tentenkamp.

De huisjes aan de Cannenburglaan zullen nooit het predicaat van ,,oudejaarshuisjes" krijgen waarschijnlijk zijn ze voor die tijd al uit het straatbeeld verdwenen. Bij het ,,gluren bij de buren" viel op dat de woningen sterk gedateerd waren, op een zeker moment moet er een nieuwe meer eigentijds keukenblok zijn geplaatst. Daarna zal er de laatste jaren weinig meer aan onderhoud zijn gedaan. Voor de tijd waarin de woningen zijn gebouwd moeten ze redelijk comfortabel zijn geweest: 4 kamers. En tussen de keuken en de eetkamer zat het befaamde ,,keukenluik". De keukenprins(es) hoefde dan niet met de potten en pannen door de keuken, gang en kamer om bij de eettafel te komen maar kon alles eenvoudig door het keukenluik aan geven. Aan de eetkamer kant stond dan vast een bereidwillige om alles even aan te pakken en de tafel te dekken alvorens iedereen aan tafel aan kon schuiven. 

Het geluk van de eerste bewoners zal er zeker zijn geweest: eindelijk een eigen woning! Niet langer in hoeven te wonen. De bouwperiode van deze woningen lag in de tijd dat de woningnood groot was. En nu na 60 jaar valt het doek voor deze huizenblokjes. 

De genoemde straten: Doeveslag, Wheeme en directe omgeving vormen een schril contrast met de woningen uit 1910 aan de Bentstraat en de appartementen aan de Doelenstraat. Toegegeven de voormalige ,,veeschuur" aan de Doelenstraat ziet er nu veel luxer en mooier uit dan wat er stond maar waarom blijft het ene blokje wel moeiteloos staan en verdwijnen er zoveel andere woonblokjes?

Overigens niet alleen in Vollenhove maar ook in Sint Jansklooster en Steenwijk. In de beeldbank van het oud archief van Steenwijkerland zitten afbeeldingen van plm. 70 woningen die inmiddels zijn verdwenen. Allemaal tijdgenoten van de woningen aan de Clarenberglaan. De nieuwe woningen die er over een enkel jaar staan zullen robuuster zijn en in ieder geval energie neutraal zonder aan wooncomfort in te boeten.  De vraag is of het lukt om opnieuw zes woningen terug te bouwen of dat er gezocht wordt naar een grotere woning op een iets grotere kavel. 

De tijd zal het leren.

Zo ziet de kavel er uit na de sloop van de beschreven woningen. Nu is het wachten op de vervangende nieuwbouw.

Bijdrage geplaatst: 6 oktober 2018

afbeeldingen: auteur

 

 

Periode:1957-2018
Locatie:Vollenhove, NL, Vollenhove, Clarenberglaan

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.