MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Biografie - The Jokers - Hengelo

Verhaal

Biografie - The Jokers - Hengelo


In ’t Kreejennus aan de Langelermaatweg 164 in Hengelo treden in begin jaren 60 veel Rock & Roll- en Beat-bandjes op. Bennie Westerhof woont er dichtbij en wordt in 1966 lid van de tienergroep van deze club. Hij is daar geregeld te vinden. Begin 1968 wandelen de muziekliefhebbers Bennie en Herman Westerhof door de wijk de Nijverheid. Op de hoek van de Jacobastraat en Wilderinkstraat horen ze muziek klinken uit een garage. Je kunt goed horen dat het muzikanten zijn die nog maar net zijn begonnen. De gitaargrepen kloppen allerminst. De broers vinden vooral het enthousiasme wat er klinkt erg bijzonder. Ze kloppen aan en gaan naar binnen. Daar blijkt een groep jongens uit Curaçao de hits uit die tijd te repeteren.

Ze kennen elkaar via hun baan bij Ankerslot en Holland Signaal in Hengelo en hebben dezelfde muzikale interesse. Omdat ze net in Nederland zijn en nog niemand kennen zijn ze uit verveling maar muziek gaan maken. De Westerhofs bezoeken de repetities regelmatig. De covers van de soulnummers van onder andere James Brown en Percy Sledge klinken steeds beter. Er ontstaat een vriendschap. De Westerhofs worden managers van de band en regelen hun eerste optreden voor publiek in het gebouw van de Piuskerk aan de Laurastraat. Dit ter gelegenheid van het feit dat hun broer Henry Westerhof is geslaagd voor zijn diploma machinebankwerker. Hij behaalt zijn diploma in het blindeninstituut St. Henricus te Grave bij Nijmegen. Henry heeft op oudejaarsavond 1964/65 een ernstig vuurwerkongeluk gehad, en is zijn gezichtsvermogen geheel kwijtgeraakt. Het optreden in de Piuskerk wordt een groot succes.

Na dit eerste succesvolle optreden neemt Henry het managerschap van zijn broer Herman over. Omdat de muzikanten met oude apparatuur en instrumenten speelden, besluiten de broers om de band financieel te gaan steunen. Eerst wordt er bij Huigens gevraagd naar de financieringsmogelijkheden, maar daar eisen ze teveel. Bij Tonnema lukt het wel. Henry besluit met het verzekeringsgeld borg te gaan staan. Dat is voor het bedrijf reden om te zeggen: “zoek maar uit, neem maar mee, en betaal later maar”. De muzikanten nemen een complete Marshall- installatie mee, een Rodger drumstel en gitaren van Höfner en Gibson.

De managers regelen nu veel optredens zoals in het kerkgebouw aan de Dieselstraat en in het paasweekend 1968 in de Koala Beat ‘68 in Hotel Deters. Maar ook buiten Hengelo in clubs in Oldenzaal, Club Irene te Vroomshoop, Club 68 te Boekelo, Café Engels in Enschede (waar de club bar D’Afrique heet) en in vele andere plaatsen.


In café Schutten aan de Anninksweg beginnen de broers een eigen club met de naam: The Earlybird-Club. Uiteraard zijn The Jokers de eerste band die daar optreedt op 15 december 1968. Er treden vaak bekende bands op zoals The Buffoons.

1969 wordt dan een bijzonder jaar voor de groep. Op Koninginnedag doen ze mee aan de talentenjacht in het parochiehuis in Delden, hier worden zij 2e. De volgende talentenjacht is dat jaar op 28 augustus in Wierden tijdens de I.M. feesten, waar maar liefst 2000 jongeren op afkomen. The Jokers winnen de talentenjacht. De Almelose band Mr-Boo-Boo Steel & Brass Band krijgt hier ook een ereprijs. Een talentenjacht in september in Heeten levert een ereprijs op en daar worden ze zo populair dat er jaren achtereen tijdens de ponymarkt wordt opgetreden. Op 24 september is er een radio auditie voor het KRO Programma “Springplank”. Daarna is er bij de NCRV op 5 november een live- optreden voor de radio in het programma “Jeugdland”. Ook in het radioprogramma “Twien” van Skip Voogd is de band te horen geweest. Inmiddels is de band gaan oefenen in het Spaanse centrum te Enschede. Het repertoire is dan uitgebreid met Stones nummers en met “Don’t Ha Ha” van Casey Jones and the Governors en nagenoeg alle Equals nummers. Ook met “Sweet Sally” van de Honest Men hebben ze succes.

In Duitsland is er een optreden samen met de echte Equals en bronnen beweren dat ze meer succes hebben gehad dan de Equals zelf. Ook gaat er een verhaal rond dat Jan van Gils in Oldenzaal The Jokers in zijn club heeft gevraagd terwijl in Oldenzaal elders The Outsiders optreden. Daarom heeft hij op de affiches en aankondigingen de naam van de band gewijzigd in The Equals die met hun hit “Baby Come Back” zullen optreden. Daarmee wil hij het publiek naar zijn club trekken, wat gelukt is. De weg naar al die clubs wordt afgelegd in een verrotte VW- Bus waar ze met z’n allen en met de apparatuur net in passen. De bus is zo verrot dat ze een bout door het gaspedaal hebben geboord zodat je die niet te ver kunt intrappen. Op de terugweg van een optreden is de bus door de politie van de weg gehaald en achter het politiebureau in Hengelo gestald. Een fan (Freddy Keups) heeft de bus daar ’s nachts weer weggehaald, wat kon, omdat de politie vergeten was de bus af te sluiten. De bus is een doorn in het oog van de vader van de broers Westerhof. En hij financiert een nieuwe Fort Transit voor de band.

The Earlybird-Club wordt in 1969 verplaatst naar café De Oude Molen aan de Oude Molenweg. Op vrijdag 17 januari 1970 wordt in het kader van actie Biafra een sterren festijn georganiseerd met The Buffoons, Enigmatic, The Jokers en The Creatations. Er is een goede opbrengst die geheel naar het volk in hongerlijdend Biafra gaat.

Een uitzending op Bremer TV in Duitsland zorgt ervoor dat er veel gespeeld wordt bij onze Oosterburen.In discotheek “Bar Dancing Dizzy” in Haaksbergen, heeft de band vaak op de zondagmiddagen opgetreden. In Twente nemen ze deel aan het door Herbert Spier georganiseerde jaarlijkse festival in de Kösterskoele in Markelo. Daar zijn ook The Tee-Set, Sun Set, Faghm en Underground Team aanwezig. Bijzonder is dat vanuit bar “de Peuk” in Hengelo, met start aan de Langestraat, een puzzeltocht annex rijvaardigheidsproef voor brommers plaats vindt. De bedoeling is dat de brommers net vóór het begin van het festival in de Kösterkoele aankomen en zo het festival kunnen bijwonen. Tijdens de zomerfeesten in Hengevelde wordt de eerste prijs meegenomen in de talentenjacht.

Er zijn niet veel mutaties in de band geweest. Slaggitarist Louis Beaumont verlaat de band en wordt vervangen door Johnny Neuber die sologitaar gaat spelen. Daardoor gaat Richard naar de slaggitaar. Als Johnny Neuber in militaire dienst moet wordt hij vervangen door Arthur Dinger (bijnaam ‘ventje’).  Drummer Edgar Mercelina gaat naar Mr-Boo-Boo en wordt vervangen door Freddy Felix.

Doordat men weleens te laat op een optreden verschijnt, wordt er wat langer doorgespeeld. Zo komen ze vaak diep in de nacht thuis, wat bij het thuisfront niet altijd even goed valt. Errol besluit ermee te stoppen om zich volledig te kunnen wijden aan zijn machinisten opleiding. Ook Gilbert (Boy) kiest voor zijn vaste baan bij Ankerslot, hij stopt ermee. En zo besluit de hele band aan het eind van 1972 om er mee te stoppen.

Ter gelegenheid van de 50e verjaardag in 1997 van de oude roadmanager Karel (Kallie) Wendels verzorgen The Jokers nog één keer een verassingsoptreden. 

Verantwoording
Dit artikel is tot stand gekomen op basis van een interview met Bennie Westerhof en Henry Westerhof, door Pel Kotkamp, op 30 augustus 2016 en 27 maart 2017.

 

Auteur:Pel Kotkamp (PoparchiefTwente)
Trefwoorden:The Jokers, Popmuziek Hengelo, Popmuziek Twente, Popmuziek, Hengelo, Soul, R & B
Personen:Edgar Mercelina, Louis Beaumont, Errol Scoop, Richard Oleana, Gilbert Schobaar, Gilbert Paulina, Johnny Neube, Arthur Dinger, Freddy Felix