image/svg+xml

"Habt keine Angst! Habt keine Angst!" De Vechtbrug bij Hardenberg opgeblazen

Verhaal

"Habt keine Angst! Habt keine Angst!" De Vechtbrug bij Hardenberg opgeblazen

  • Geplaatst door
Plaatje bij verhaal: img_0195.jpg

Op 6 september 1940 publiceerde het tijdschrift Eigen Erf bovenstaande foto. Er heerst een serene rust. Vijf maanden eerder was dat wel anders. Op 10 mei 1940 blies het Nederlandse leger de brug op om de oprukkende Duitsers tegen te houden.

Hardenberg was al snel bezet. De Nederlandse strategie was om in het zicht van de vijand terug te trekken en de ondermijnde bruggen te laten springen. Dat lukte in deze omgeving vrij goed. Ook de Vechtbrug moest er uiteindelijk aan geloven. Ir. H. Brand heeft de schermutselingen hier uitgebreid beschreven in zijn -mooie- boek Die lange morgen in mei.

Ooggetuige

Mijn vader was hiervan ooggetuige. Hij was toentertijd 18 jaar. In 2008 heeft mijn dochter haar grootvader geïnterviewd over zijn oorlogstijd voor een schoolwerkstuk. Hier volgt een passage uit haar verslag: "Mijn opa was die dag al vroeg op. Zijn vader werd wakker gemaakt door een nachttelefonist. Die had het bericht ontvangen dat de oorlog begonnen was. Die was zo over de toeren dat hij niet meer kon werken. Mijn opa's vader (toenmalig postkantoordirecteur -TS) nam dit werk toen van hem over. Opa was ook opgestaan en naar buiten gegaan. De hele Voorstraat was leeg. Hij stond aan de overkant van zijn huis in een winkelportiek toen er van de oostkant ineens een viertal Duitsers met pistolen in de hand kwam aanstormen op fietsen en een paard. "Habt keine Angst! Habt keine Angst!" riepen ze tegen hem en vlogen door naar de Vechtbrug die honderd meter verder lag. Daarna werd het nog spannender voor hem. Want direct daarna kwam een vrachtwagen aangescheurd met daarin Nederlandse soldaten die elders een brug hadden opgeblazen en zich terugtrokken. Op de Vechtbrug werd op hun komst gewacht voordat ook deze de lucht in zou gaan. Op de brug kwam het tot een schieten en het ging nog maar nauwelijks goed voor de Nederlanders. Vanuit de vrachtwagen werd op de Duitsers geschoten en reed door naar de overkant. De Duitsers schoten ook.

Ontploffing

Daarna kwam het dynamiet tot ontploffing. Dit gaf een enorme knal. Alle ramen van het Postkantoor gingen aan diggelen. Mijn opa stond boven voor een raam naar de brug te kijken. Hij werd geraakt door scherven en zijn gehele gezicht zat onder het bloed. Weer niet veel later kwamen Duitsers het Postkantoor binnen en liepen regelrecht op de zekeringkast af en haalden de zekeringen er uit. Zodoende werden alle telefoonverbindingen verbroken en was Hardenberg ook niet meer per telegraaf bereikbaar en andersom. Mijn opa denkt dat er gespioneerd is. De Duitsers wisten meteen waar ze moesten zijn..."

Dodelijk slachtoffer

Het schietincident heeft het leven gekost van een Nederlandse soldaat. De gesprongen brug vertraagde de Duitse opmars, maar niet meer dan dat. Toch mag dit wel als een succes van de grensverdedigers bestempeld worden. Die bestonden voornamelijk uit Friezen die als garnizoensplaats Steenwijk hadden.

Auteur:Teun Smit
Trefwoorden:Tweede Wereldoorlog, WO-2, Postkantoor, 10 mei 1940, Duitse bezetting
Periode:10/5/1940
Locatie:Hardenberg
Thema's:Duitse bezetting

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.