MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

De Dunnewind. (5) Aanleg van de scheidingswal.

Verhaal

Derde generatie bewoners (1750 – 1795), Jan Geerts Dunnewind, gedoopt 13 februari 1735, trouwt op 15 april 1760 te Dalfsen met de 20-jarige Hendrikje H. Zielmans, gedoopt op 11 november 1735 uit Oudleusen. Ze is een dochter van Hendrik Wichers Zielman, schoolmeester te Oudleusen en Marigje Derks,

In het Markeboek van Varsen komen we zo nu en dan de eigenaars van de Dunnewind tegen.

Op 24 april 1759 wordt  in het Markeboek een aantekening gemaakt dat de Schout van Muyden bij de Dunnewind  land heeft aangesmeten (gewonnen) Bepaald wordt dat dit eigendom van de Marke  blijft en dat hij er eventueel een schadevergoeding voor krijgt. Later blijkt dat de Marke er geen schade van ondervindt en staat de Marke het stukje grond af. Deze van Muyden is een rijke Zwollenaar die  het  huis  te Archem heeft gebouwd en van daaruit zijn bezit in Archem en Varsen heeft vergroot. Op een bepaald moment heeft hij ongeveer een derde deel van Varsen en de helft van Archem in bezit.

Op 11 augustus 1778 lezen we dat de heer Van der Wijck bij de Dunnewind onlangs land heeft aangegraven en bepoot. De Marke bepaalt  dat dit gebied in zijn handen mag blijven. Ook lezen we dat deze Hendrik Joan van  der Wijck andere stukken grond heeft gekocht. Rond  1775 is hij getrouwd met  Nicola Gertruid van Muyden, dochter van de heer van Archem. Zij blijven eigenaar van de Dunnewind tot 1828 wanneer hun boedel onder hun zonen wordt verdeeld.

In 1759 is door de Marke een scheidingswal aangesmeten (aangelegd) tussen de Dunnewind en de aangrenzende markegronden. Ter genoegdoening hiervan aan de eigenaar van De Dunnewind, Dhr. H.J. van der Wijck mag deze in 1783 een stuk grond aangraven “liggend om de hoek bij langs de Vegte in een regte lijn loopende van de sloot bij langs de akkermaalshegge op den Dunnewint noortwaarts aan tot in de Vegte te moogen aangraaven”.  Op een kaart uit die tijd is de wal die de Dunnewind moet beschermen tegen overstromingen duidelijk te herkennen. (Hottinger kaart 1773))

Jan Geerts en Hendrikje krijgen zeven kinderen: Jan  gedoopt 31 Mei 1761,  Eese gedoopt 2 oktober 1763, Hendrik, gedoopt op 15 juni 1766,   Maria  gedoopt op 16 april 1769,  Gerrit gedoopt op 1770, Roelof geboren in 1774,  Marthen Jansen geboren in 1779.          

·         Jan trouwt omstreeks 1794 met Jennigje Brinkhuis en zijn nazaten blijven rond Ommen wonen

·         Hendrik  trouwt  in 1791 met  Jennigje Kortman en gaat naar Hardenberg/ Rheeze en in 1846 gaat een groot gedeelte van hun kinderen naar Michigan ( USA)

·         Gerrit trouwt in 1799 met Geesje Schippers en gaat naar Wanneperveen en later  een kleinzoon in 1900 naar Deventer.

·         Roelof trouwt in 1808 met Geesje Lubbers en gaat naar Oudleusen ( Dalfsen)

·         Marten Jansen trouwt in 1806 met Fennigje Dirks Brinkman en gaat naar Zwolle

Ze stichten allen een gezin en houden allen de naam Dunnewind aan wanneer ze in 1811 in opdracht van Napoleon een vaste achternaam moeten kiezen. Toch is er bij de jongste, Marten,  iets vreemds aan de hand. Wanneer Marten en Fennigje in 1807 hun zoon Klaas aangeven, wordt deze ingeschreven als Klaas Dunnewind.  Wanneer in 1811 weer een zoon wordt geboren vermeldt de akte dat Marten Jansen een zoon in Dalfsen aangeeft die hij de naam Derk geeft.  Waarschijnlijk heeft hij vergeten er bij te vermelden dat hij ook nog Dunnewind heet. Bij zijn overlijden in 1828 heet hij nog steeds Marten Jansen Dunnewind.  Wanneer Derk echter in 1844 gaat trouwen in Zwollekerspel  moet hij een bewijs van geboorte meenemen.  Daar staat echter alleen op dat hij Derk Jansen heet.  Met die naam trouwt hij ook en de kinderen die geboren worden krijgen allen de achternaam Jansen.  Zo ontstaat er dus een afwijkende achternaam in de stamboom van de Dunnewinds.

Wanneer Jan Geerts in 1794 sterft, nemen Jan en Jennigje op 25 april 1794 de boerderij over.

 

Trefwoorden:Varsen
Personen:Dunnewind
Locatie:Varsen