image/svg+xml

Biografie - The SunSet - Enschede

Verhaal

Biografie - The SunSet - Enschede

Plaatje bij verhaal: NL-EsOKTensfo00358.jpg

Eind 1967 komt Reijer Velders bij Toon Faulhaber  aan de deur. Die komt uit de band The Centurions. Hij vraagt Toon of ze een nieuwe band kunnen vormen. Reijer heeft een stem die te vergelijken is met de stem van Peter Tetteroo uit The Tee-Set. Het voorstel is om rhythm & blues en soul muziek te gaan maken en de stem van Reijer is daar uitermate geschikt voor. Toon is onmiddellijk weer verkocht. Beppie Kamphuis, ook uit The Centurions, komt erbij en gaat  sologitaar spelen. Toon speelt slaggitaar, Dick Snaphaan wordt de drummer en Hans van Veen gaat bassen. Bij soul muziek horen blazers en die vinden ze: Bennie Seelen trombone en Peter Ros trompet.

De naam van de band wordt Sun-Set en is de eerste soul band in Enschede.  Er wordt gerepeteerd in de ijskoude hal van een kolenhandel nabij de Edo Bergsma brug. Het eerste optreden is eind oktober 1967 in de Carnaby Club die is gevestigd in Schouwburg Irene in Enschede. Het wordt direct een succes en de band wordt de huisband van deze club. Dan wordt de Hengeloër Herbert Spier hun manager. Herbert is organisator van de Koala Beat Club in Hotel Deters in Hengelo. De club fuseert op 1 januari 1968 met de First Loose Club van organisator Henk van Rees. Op die nieuwjaarsdag is Sun-Set de sensationele eerste act van de nieuwe club. Herbert heeft een groot netwerk van clubs door het hele land waar hij mee samenwerkt. Hierdoor komen er optredens steeds verder weg en het hele land door. Dat kost veel reistijd. De verloofde van één van de muzikanten is daar niet blij mee. Hij stopt bij de band. Er moet een nieuwe trompettist komen. Iemand kent Harry Schwankhuizen die op de muziekschool trompet speelt. Hij wil heel graag meedoen, maar zijn ouders zijn het er niet mee eens. Hij is te jong en het wordt hem verboden. Maar Harry vindt daar wat op. Er zijn regelmatig uitvoeringen van de muziekschool en telkens als hij moet spelen in de band, vertelt hij zijn ouders dat hij een uitvoering heeft van de muziekschool. Probleem is wel dat dat met colbert en keurig geperste pantalon is. Zo verschijnt hij ook in de band. Dat kan natuurlijk niet en na enige tijd krijgt hij dan ook te horen dat hij de bus wordt uitgegooid als hij niet in een ‘spiekerboks’ zal komen.

De band bestaat maar kort. Eind 1968 gaan Harry Schwankhuizen en Toon Faulhaber naar de Hengelose soulband Y-Sect.

Bandleden door de jaren heen.

Verbeteringen en aanvullingen zijn welkom.   Mail naar info@poparchieftwente.nl

Trefwoorden:Popmuziek Enschede, Popmuziek Twente, Popmuziek, Enschede, Schouwburg Irene, First Loose Club, Koala Beat Club, Hotel Deters
Personen:Henk van Rees, Herbert Spier

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.