image/svg+xml

Biografie - The Rowdy's - Enschede

Verhaal

Biografie - The Rowdy's - Enschede

Plaatje bij verhaal: NL-EsOKTensfo00344.jpg

De begintijd van The Rowdy’s.

Mijn drie jaar oudere zus Tineke hield in de winter van 1962-1963 een Amerikaanse fuif. Mijn ouders waren  een avond op een verjaardagsvisite. Mijn zus had vrienden van het Mercuriusplein uitgenodigd. Zij had haar drie jongere broertjes naar de slaapkamers gestuurd. Terwijl ik op bed lag, hoorde ik muziek die we nooit op radio hoorden, maar wel uit de jukebox van de cafetaria, namelijk: rock ’n roll. M’n zus en haar vrienden draaiden plaatjes van Jerry Lee Lewis, Fats Domino, Elvis Presley, Chuck Berry en Little Richard.

Nieuwsgierig keek ik stiekem door het sleutelgat van de woonkamerdeur en zag Martin Koops z’n lievelingszanger Little Richard imiteren. Hij schreeuwde Lucille door een slagroomklopper die vastgeknoopt zat aan een bezemsteel, terwijl Siegbert (Ketsner) Selinger met pollepels op de potten en pannen van mijn moeder sloeg. Siegbert vertelde dat Martin bij een andere oppasavond spontaan op een piano begon te rammelen, zonder dat hij een noot kon lezen, maar het swingde lekker. Siegbert trok de kolenkit erbij en begon met z’n blotte handen mee te trommelen met een ophitsende rock ‘n roll ritme. Martin en Siegbert kwamen op het idee om een echte band te vormen. Henny Zwart had een gitaar en had verstand van elektronica. Arno ter Steege werd erbij gehaald als bassist, maar kon amper nog bas spelen. Na een paar repetities bij Hennie thuis, kwam Klaas Dikken, een neef van Martin, mee die wel jonger is (14), maar al wel gitaar kon spelen. Eerst oefenden ze met omgebouwde radio’s als geluidversterkers. Het eerste optreden

The Rowdy's

 

was in het speeltuingebouwtje aan de Bruggertstraat, waar ze toen ook oefenden. De instrumenten werden met de bakfiets gebracht. Het eerste optreden was een groot succes. Martin wist, met z’n rock ’n roll performance “A la Little Richard”, met hun openingsnummer Whole Lotta Shakin Going On van Jerry Lee Lewis, de zaal flink op de kop te zetten. ‘We zijn een stel herriemakers en rauwdouwers, echte Rowdy’s’, zei Siegbert. Zo ontstond de bandnaam.

De vader van de nog jonge Klaas Dikken werd hun manager, waardoor er voor de band al snel optredens kwamen in het clubhuizen circuit in Enschede, zoals De Sloep en De Brug en in Hengelo, zoals in ’t Kreejenus, De Boemerang en Het Beetshuis. De band werd professioneler, verdiende een VOX-installatie en betere gitaren en trad op bij dancings in Enschede, zoals Engels, Reinders en Assink en daarna over de grens in Duitsland. Henny Zwart moest de band verlaten, vanwege de militaire dienstplicht. Zijn opvolger werd Eddy Bekker.

The Rowdy's

 

Vanaf 1965 veranderde het repertoire door de invloed van de nieuwe muziek uit Engeland. Het repertoire van puur rock ’n roll ging ook bij The Rowdy’s over van rock naar beat en close harmonie. Op dat keerpunt van rock, beat en close harmonie stapten Martin en Siegbert in Maart 1966 uit de band. Het werd commerciëler en ook te druk naast het werk dat de twee grondleggers van The Rowdy’s overdag hadden. Het was nooit hun bedoeling om professioneel muzikant te worden. Beiden zijn altijd wel doorgegaan in de muziek, puur als hobby.

The Rowdy’s zijn doorgegaan, maar na enige tijd veranderde de bandnaam in The Rowdies. waaruit later The Bob East Showband is ontstaan.

 

Bandleden uit de eerste periode.

 



Verbeteringen en aanvullingen zijn welkom.  Mail naar info@poparchieftwente.nl

Auteur:Henk van de Wetering
Trefwoorden:Rowdy's, Rowdies, Bob East Showband, Enschede, Popmuziek Enschede, Popmuziek Twente, Popmuziek
Personen:Martin Koops, Siegbert Selinger, Arno ter Steege, Henny Zwart, Klaas Dikken, Eddy Bekker
Periode:1/4/1963-1/3/1966

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.