image/svg+xml

Biografie - The Firestones - Hengelo

Verhaal

Biografie - The Firestones - Hengelo

Plaatje bij verhaal: NL-EsOKThenfo00237.jpg

Op de foto v.l.n.r.; Wim van Dillen bas, Marinus Waanders drums, Willy van Berkel gitaar, Jan Stegeman slaggitaar, Hans de Vries zang.

In 1965 ontmoeten muziekliefhebbers uit de buurt de Nijverheid elkaar. Allen gefascineerd door de muziek van vooral The Rolling Stones, maar ook door beatmuziek van vele andere bekende bands en ook nog door de rock & roll muziek van vóór de beattijd. Alle jongens bespelen een instrument. Er wordt besloten met elkaar te gaan repeteren. Dat doen ze bij Hans de Vries thuis aan de Magdalenalaan in Hengelo. Na één van de eerste oefenavonden blijkt de zelfgebouwde gitaar van Jan Stegeman krom te zijn getrokken. Bij Huigens in de Nieuwstraat koopt hij dan zijn eerste Höfner gitaar. Met een aantal 100 watt lampen bouwen de jongens hun eigen versterker. En op een rommelmarkt worden een paar oude t.v. toestellen gekocht voor 1 gulden per stuk. Met de luidsprekers daaruit worden een paar boxen gebouwd.

Tijdens een oefensessie knalt de hele zaak uit elkaar en worden ze gedwongen om nieuwe apparatuur te kopen. Het wordt een Vox installatie ,ook uit de winkel van Huigens. Gitaristen zijn dan naast Jan Stegeman ook Willy van Berkel en Wim Dillen, de laatste op basgitaar. Hij krijgt in deze tijd verkering en zijn vriendin is het niet eens met zijn muzikale loopbaan. Wim stopt ermee en wordt vervangen door Ronnie (achternaam onbekend) als basgitarist. Na een aantal maanden stopt Marinus Waanders met drummen. De zanger Hans de Vries, die ook kan drummen en een Triumpf drumstel heeft, neemt de stokjes van hem over en wordt de nieuwe drummer. Thuis repeteren geeft in de buurt te veel lawaai en ze moeten op zoek naar een oefenruimte. Die wordt eind 1965 gevonden in de zaal van het Parochiehuis van de Katholieke kerk Pius X aan de Laurastraat. Daar betalen ze niet voor, maar de deal is dat ze als compensatie 1 maal in de 6 weken in dat kerkgebouw optreden. De eerste keer, ze kunnen net 10 nummers spelen, is in februari 1966 tijdens de carnaval. Hun repertoire bestaat uit een paar Beatles songs, nummers van The Rolling Stones, The Kinks, The Beach Boys, The Scorpions en een Elvis Presley nummer. Op de volgende door de kerk georganiseerde avonden zijn  er meestal 60 a 80 bezoekers. In die tijd komt Frankie Feltjens als sologitarist de band versterken. De band wordt bekender en er volgen optredens in allerlei jeugdgebouwen in Hengelo zoals in het jeugdgebouw aan de Groenhofstraat. Buiten Hengelo spelen ze in een kerkgebouw in Mariënberg. Ze worden geboekt voor maar liefst 6 weekenden achter elkaar in het St. Jozefgebouw in Oldenzaal , ‘De Bond’ geheten.  Ze moeten dan hun eigen personeel meenemen ,ook voor de kaartverkoop (á 1 gulden), waar dan tegenover staat dat ze de inkomsten zelf mogen houden. Die avonden worden wel door 150 a 170 man bezocht. Voor de band een prima opbrengst. Een ander optreden is in Hengelo in een zaal met 5 andere Hengelose bands ,die achter elkaar optreden. Helaas is niet bekend welke bands dat zijn, ook is niet meer bekend waar dit festival plaats vindt, maar het is  in de buurt van de Paul Krugerstraat, hoogstwaarschijnlijk in de Anninkshook. Eind 1966 is er een optreden in een volgepakt Kreejennus (van Stork) aan de Langelermaatweg. Tijdens het optreden krijgen ze ruzie –niet voor de eerste keer- en Jan Stegeman weet al dat hij in februari 1967 in dienst moet en na het optreden vertelt hij zijn bandleden dat hij het bijltje erbij neer gooit. Na een bestaan van ongeveer 1 jaar valt de band dan uit elkaar.

 

 

 

Bandleden door de jaren heen.

 


Verantwoording
Dit artikel is tot stand gekomen op basis van een interview met Jan Stegeman en Marinus Waanders, door Pel Kotkamp.

Verbeteringen en aanvullingen zijn welkom.  Mail naar info@poparchieftwente.nl

Auteur:Pel Kotkamp
Trefwoorden:Hengelo, Popmuziek, Popmuziek Twente, Popmuziek Hengelo
Personen:Wim van Dillen, Marinus Waanders, Willy van Berkel, Jan Stegeman, Hans de Vries, Frankie Feltjens, Ronnie

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.