image/svg+xml

Biografie - The Black Stones - Enschede

Verhaal

Biografie - The Black Stones - Enschede

Plaatje bij verhaal: NL-EsOKTensfo00348.jpg

In 1963 begonnen The Black Stones als beatband. De groep speelde in die tijd in het z.g. Don Bosco circuit. Dat wil zeggen dat er werd opgetreden in de Don Bosco buurthuizen zoals de Sloep en De Bijenkorf. Voor Hfl 60,- , het toenmalige tarief bij de buurthuizen, werd er een hele avond gespeeld. Men kreeg dan vaak ook nog twee consumpties gratis. 

CAMPING
Foto’s zijn genomen in 1965 toen The Black Stones 14 dagen lang elke dag hebben opgetreden op Camping De Harskamp (gelijknamige plaats). Tot 22.00 uur voor de jeugd en daarna voor “de ouders”. Verdiensten: 800,— gulden.(Ongelooflijk veel geld!!). Daarmee kon de installatie (drumstel en Vox-kast) worden afbetaald. Tijdens het Don  Bosco circuit was de opbrengst slechts 60 gulden. Hiervan moesten kosten af voor afbetaling instrumenten en de huur van de geluidsinstallatie, gehuurd van Arend Assink. Er bleef niets meer over….

Tijdens ons verblijf op de camping, vroeg de eigenaar ons of we wilden meehelpen babyfoons te plaatsen in Harderwijk. Daar had hij namelijk ook een camping. Drie Van ons konden goed met de handen werken en gingen mee. Ik bleef achter op de spullen passen en had mooi de gelegenheid om naar de top 40 te luisteren. In die tijd was het nummer van de Byrds, Mr. Tambourine Man erg populair en werd elk uur gedraaid. Mooie gelegenheid om alle partijen (solo/begeleiding en bas) te oefenen. Toen de vaklui ’s middags van het karwei terug kwamen hoefden we het nummer alleen nog maar te oefenen en konden het ’s avonds spelen.  

VERVOER
We hadden niemand die ons kon vervoeren, dus werd er geïmproviseerd. Eén keer  hebben we een bakfiets gehuurd. Hierop konden al onze instrumenten. Over de markt in Enschede naar de Katheeker. Andere keren lieten we de instrumenten vervoeren door JAVA TAXI (de grootste die ze hadden). Hierin konden alle instrumenten en mijn persoontje in. De andere reden snel per bromfiets (Tomos/Puch) naar het betreffende clubhuis. Precies op tijd om alles zo snel mogelijk uit te laden uit te laden. De teller liep immer door. Kosten 2 gulden 50. Onbegrijpelijk dat dat uit kon..

MUZIEK
Alle nummers die we speelden, kwamen natuurlijk uit de top 40. Aangezien er maar 1 manier was om de nummers te leren, moesten we de plaatjes eindeloos draaien, of naar de radio luisteren. Uiteindelijk kregen we het dan toch voor elkaar en was er weer een nummer aan het repertoire toegevoegd.

FANS
Een vreemde gewaarwording was dat er op een zaterdagmiddag, vlak voor ons optreden in De Bijenkorf, plotseling een 7-tal knapen met lange jassen op een Tomos de Walstraat in kwamen rijden. Ze kwamen helemaal uit Den Haag en hadden gehoord dat er in Enschede veel bandjes optraden in de weekends. Dat wilden ze wel eens zien. Ze zijn het hele weekend gebleven en hebben verschillende clubhuizen bezocht. Ze vonden ons beter dan The Golden Earings (toen nog met een s). We liepen naast onze schoenen van trots. Met de Golden Earring is het beter gegaan dan met ons….

Later werd de naam en muziekstijl veranderd. Men ging zich De Prop noemen.

Zie hiervoor het verhaal van de Prop.

Bandleden door de jaren heen.

 


Verbeteringen en aanvullingen zijn welkom.   Mail naar info@poparchieftwente.nl

Auteur:Ton Gerritsen
Trefwoorden:Popmuziek Enschede, Popmuziek Twente, Popmuziek, Enschede, Don Bosco, de Sloep, Bijenkorf

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.