MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel
Zoeken
Uitgebreid zoeken
  • Geplaatst door
  • Datum

    1/6/1965-1/10/1967

  • Auteur

    Pel Kotkamp (Poparchief Twente)

Biografie - Spike - Hengelo

Verhaal

Biografie - Spike - Hengelo

                                                                           SPIKE v.l.n.r. Henk Slottje, Jan Kok, Gerard Mebius, Hans Paschold, Richard Micolai von Fuerstenrecht
In 1965 is de rock/blues band Spike opgericht door Hengeloër Jan Kok. Hij is de zanger en speelt mondorgel. De band bestaat verder uit Hans Paschold gitaar en later toetsen, Gerrit Bellers gitaar en Richard Micola von Fürstenrecht drums. Er wordt gerepeteerd bij de opa en oma van Gerrit Bellers die aan de Kettingbrugweg wonen. Van een installatie is nog geen sprake, maar na een paar optredens op scholen kan er apparatuur worden aangeschaft. Zo wordt een Vox 80 watt buizen zangversterker gekocht. Maar er wordt gespeeld op zelfgemaakte zuilen met Philips luidsprekers.

Een tweedehands Echolette vinden ze in Haaksbergen met een Sennheiser microfoon. Hans Paschold koopt een nieuwe Davoli gitaar versterker. Ook de drumset wordt uitgebreid. Het repertoire bestaat uit nummers van Them, The Rolling Stones, The Kinks, Wilson Pickett en de bekende hits uit die tijd. Na enige tijd verlaat Gerrit de band om zich volledig op volksmuziek te richten. Voor hem in de plaats worden 2 nieuwe jongens uit Enschede aangetrokken; Henk Slottje slaggitaar en Gerard Mebius basgitaar. Na het vertrek van Gerrit Bellers vinden ze een nieuwe repetitie ruimte in de speeltuin Kindervreugd aan de Cesar Franckstraat in Hengelo. Henk Slottje werkt in een houtloods in Enschede en daar is ruimte om te oefenen en de spullen kunnen daar blijven staan. Optredens vinden plaats in Enschede in het clubhuis circuit.

NL-EsOKThenfo00231.jpg
Optreden van Spike in de Razzle Dazzle Club aan de Van Muscchenbroekstraat in
Enschede op het Velve.  Henk Slottje en Gerard Mebius.

Spike beleeft een hoogtepunt met een optreden in het voorprogramma van de Buffoons op een zondagmiddag in Modern in Enschede. Door studie en werk wordt de band ontbonden in 1967.

Bandleden tabel Spike.jpg
Bandleden door de jaren heen.

Verantwoording
Dit artikel is tot stand gekomen op basis van een interview met Jan Kok, door Pel Kotkamp.


Verbeteringen en aanvullingen zijn welkom.   Mail naar info@poparchieftwente.nl

Terug naar_2_kl.jpg

Auteur:Pel Kotkamp (Poparchief Twente)
Trefwoorden:Hengelo, Popmuziek, Popmuziek Twente, Popmuziek Hengelo
Personen:Jan Kok, Hans Paschold, Gerrit Bellers, Richard Micola von Fürstenrecht, Henk Slottje, Gerard Mebius
Periode:1/6/1965-1/10/1967