image/svg+xml

Biografie - Les Relâques - Hengelo

Verhaal

Biografie - Les Relâques - Hengelo

Plaatje bij verhaal: NL-EsOKThenfo00235.jpg

Henk Polman zoekt eind 1963 een paar buurtgenoten om samen muziek te kunnen maken. Het duurt niet lang voordat Henk met een paar vrienden bij hem thuis nummers van The Everly Brothers  maar ook wat heftiger rock ’n roll nummers zitten te oefenen. Zo komt de band Les Relâques tot stand. René Elschot heeft die naam voor de band bedacht. Mogelijk zou de naam eigenlijk Les Relâches, de losbandigen, moeten zijn maar dat is niet meer te achterhalen. Wel duikt elders eenzelfde naam in het Engels op: The Rowdy’s.

Al snel wordt Huigens, de winkel van muziekinstrumenten in de Nieuwstraat in Hengelo bezocht. Daar kun je gitaren, drumstellen en ook versterkers en luidsprekers kopen of huren. Achterin de zaak zijn een aantal Indische Nederlanders op gitaar aan het spelen. Dat klinkt zo lekker dat de band besluit om een aantal ontbrekende instrumenten aan te schaffen.  Op de achterkant van een foto van de band met reclame van Huigens staan de bedragen vermeld wat apparatuur in die tijd kost.

Les Relâques apparatuur kosten


Nadat ook een aantal beatnummers is ingestudeerd gaat men in op uitnodigingen om in buurtcentra op te treden.  Zo komt er een optreden in het jongeren buurtcentrum ‘Kreejennus’ dat gevestigd is in één van de panden van Stork aan de Langelermaatweg in Hengelo.

De band bestaat dan uit v.l.n.r. op de foto: Henk Polman – sologitaar, Frans Fonferek - slaggitaar, Jan den Balvert – drums, René Elschot - zang. Alfons Schoolkate - rhythmgitaar en Leendert Guley – basgitaar. Als Theo Elschot op 2 april 1965 besluit om een platenwinkel te openen in de Marktstraat met de naam Rootie-Tootie Discobar (later Black Magic genoemd) wordt Les Relâques door Theo gevraagd om bij de opening aanwezig te zijn.  Theo wil de indruk wekken dat een beroemde  Engelse band de opening verricht. Hij vraagt de band om zich opzichtig te kleden en om pruiken met extreem lang haar op te zetten en om bekende nummers te ‘playbacken’. Voor veel publiek wordt in aanwezigheid van de pers de opening zo verricht. De band treedt op in de Rootie Tootie in het voorprogramma van de Engelse vrouwelijke rockband The Liverbirds op 12 december 1965.

Daarna volgt een optreden in de Hengelose Black Corner Club, gevestigd in het  Wapen van Hengelo op 15 januari 1966.

De muzikale kwaliteiten van de bandleden lopen echter nogal uit elkaar. Als in 1966 Klaas Dikken, oprichter (Enschede, 1963) en muzikaal wonder van de Rowdy’s, een paar nieuwe bandleden zoekt, besluiten Frans en René naar die band over te stappen. Daarmee houdt Les Relâques op te bestaan. Frans Fonferek moet per 1 juni 1968 in militaire dienst en stopt daarom als bandlid van de Rowdy’s.  René Elschot blijft tot 1977 in de groep spelen.

Les Relâques Frans en René

 

Les Relâques voor gemeentehuis Hengelo

 

Bandleden door de jaren heen

 


Verantwoording
Dit artikel is tot stand gekomen op basis van een interview met Frans Fonferek door Pel Kotkamp op 3 november 2014.

Verbeteringen en aanvullingen zijn welkom.  Mail naar info@poparchieftwente.nl

Auteur:Pel Kotkamp
Trefwoorden:Hengelo, Popmuziek, Popmuziek Twente, Popmuziek Hengelo, Kreejennus, Black Corner Club, Rowdy's
Personen:Henk Polman, Frans Fonferek, Jan de Balvert, René Elschot, Alfons Schoolkate, Leendert Guley
Periode:1/11/1963-1/6/1966

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.