MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Oorlogsslachtoffer Welman: verslag van B.C.H.Morsink Vollenbroek

Verhaal

Een ooggetuigen verslag opgetekend door B.C.H.Morsink Vollenbroek

Herman Lenfert Vollenbroek is in de oorlog 1940-1945 aan de dood ontsnapt. 't Was april 1945, er zijn geen vijandelijke troepen meer in Weerselo Saasveld. Die zijn teruggetrokken richting Almelo.Nu zat er in de Dulderbroek in een kalverloods van Engel Jan Haarhuis een Duitse soldaat, die niets meer met de oorlog te maken wilde hebben en deserteerde. Hij had daar al enige weken gezeten en werd 's morgens vroeg en 's avonds laat van voedsel voorzien. Als de Duitsers weg waren wou hij zich aan de geallieerden overgeven. Nu was het dan zover. Herman Vollenbroek ging naar Weerselo en melde het geval. Daar waren op dat moment weinig mensen. Er werd overlegd dat Welman met Herman meeging. Herman Vollenbroek fungeerde als wegwijzer. Welman had een geweer aan de schouder met een witte band om de arm en daar stond op: BS: Binnenlandse Strijdkrachten. Ze rijden naast elkaar op de fiets naar Saasveld. Toen ze bij Scholtenskamp kwamen tussen Paus en Polkuuper op de straatweg Weerselo Borne, kwam hun een Duitse jeep tegen met twee soldaten erin, gewapend met machinegeweren. Die waren op verkenning uit. Ze schoten Welman neer en hij werd bliksemsnel met fiets en al in de wagen gegooid.

Herman vluchtte met fiets en al achter de houtwal. Herman Vollenbroek is gespaart gebleven omdat hij misschien geen geweer en geen band om had van BS Binnenlandse Strijdkrachten en zodoende de Duitsers hem niet als partizaan aankeken. Volgens Herman Vollenbroek moet Welman direct ter plaatse overleden zijn en niet gewond. Het ging allemaal bliksemsnel. De Duitsers reden 100 meter verder bij Paus het weggetje in en daar draaiden ze en gingen terug richting Almelo.

B.G.Welman ligt begraven op het RK kerkhof te Weerselo. Het is een uitermate tragisch geval waar alleen Herman Lentfert Vollenbroek als enige getuige aanwezig is geweest.

B.C.H.Morsink Vollenbroek

(brief ontvangen via Marcel Wesselink-Weerselo)

Auteur:B.C.H.Morsink Vollenbroek
Trefwoorden:Tweede Wereldoorlog, Welman, Oorlogsslachtoffer, Duitsers, Getuigen
Personen:Herman Lentfert Vollenbroek
Periode:1940-1945
Locatie:Dulder, NL, Weerselo, Bornsestraat
0 annotaties

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.

Soort
Titel
Bericht
Bestand