MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Oorlogsslachtoffer Bernard G. Welman uit Weerselo

Verhaal

Oorlogsslachtoffer Bernard G. Welman uit Weerselo

Dhr C.B. Comelissen schonk in 1963 in zijn boek "Twente weer vrij", uitgegeven door Twente Publicaties bv. te Hengelo, aandacht aan een triest geval, dat op de drempel van de bevrijding het leven kostte aan B.G. Weiman, afkomstig uit het dorp Weerselo. Zijn lichaam werd te ruste gelegd op het kerkhof van de R.K. kerk te Weerselo. Een pagina uit dit boek bevat de volgende tekst:

In het zicht van de bevrijding gesneuveld.
In de Weerselo gaat het gerucht van mond tot mond en iedereen spoedt zich naar het kanaal om een glimp van de
eerste bevrijders op te vangen. Als deze horen dat er geen vijandelijke troepen zijn in het dorp, besluiten ze dit even te 'nemen'. Van enig Duits verzet is geen sprake meer; reeds op 1 april hebben de Duitsers het dorp verlaten en de plaatselijke commandant van de B.S., Karei ter Laak, heeft zijn mannen de opdracht gegeven om zich te verzamelen op een bekend illegaal adres: de boerderij van het erve Brummelhuis, sinds 1941 een broeinest van verzet.
Van hier uit worden diverse acties ondernomen en ook nemen de mannen verschillende Duitse soldaten gevangen en worden anderen gedood.
Toch vallen er enkele slachtoffers onder de moedige mannen: op de Lemselose Es komt het tot een vuurgevecht met een groepje terugtrekkende Duitsers waarbij G.J.A. Wolbers door een vijandelijke kogel wordt geveld en J.Nijhuis zwaar gewond raakt. Op de straatweg Weerselo-Bome stuiten twee B.S.-ers, B. G.Weiman en Deckers, op een Duitse auto. Op de spatborden van de wagen zitten twee soldaten met machinepistolen en vóór de B.S.-ers weten wat er gebeurt, openen de Duitsers het vuur. Welman stort gewond neer, terwijl Deckers, onder een regen van kogels, nog kan ontkomen. Weiman wordt gevangenen genomen, in de auto gesleurd en meegenomen naar Almelo waar hij aan de S.D. wordt overgegeven. Daar heeft men nauwelijks tijd voor de man want de S.D.-ers zijn druk bezig om de Dienststelle te ontruimen; overal zijn de Duitsers bezig met pakken en worden papieren verbrand. In de gang van het gebouw staan hele rijen panstervuisten. De ratten verlaten het zinkend schip! Midden in de nacht wordt de gewonde man door de S.D.-ers Schüdhuizen, Sandrock en
Lotze meegenomen naar de Ootmarsumsestraat.
De volgende morgen, 4 april, vindt men Weiman. Hij ligt vlak voor de garage van Konink. Dood.
Een schotwond in zijn rechterslaap!....
C. B . Comelissen

Auteur:Uit- Dit möt wie nich wier hebn; uitgave tgv 50 jaar bevrijding 1995
Trefwoorden:Tweede Wereldoorlog, Brummelhuis, Bevrijding, Oorlogsslachtoffer
Personen:Welman, Wolbers, Deckers
Periode:1945
Locatie:Weerselo, NL, Weerselo

Locatie op kaart