MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Bommen in Volthe, een getuigenverslag

Verhaal

Een ooggetuigenverslag van Berends, onderduiker bij erve Sanderink in de marke Volthe bij Rossum ov

BOMMEN IN VOLTHE
De bommen kwamen gierend naar beneden en ontploften met donderend geweld in het weiland en op de akker rondom de boerderij. Gewend als we waren aan het vrijwel dagelijks over komen van drommen vliegtuigen, hadden we de van oost naar west vliegende en waarschijnlijk aangeschoten
bommenwerper als een soort achtergrondgeluid ervaren.
Onderduiker Dick van Buren en ik waren bezig om blokken hout te kloven. We hadden al een beste stapel klaar en toen we het gierende onraad vernamen, doken we er onmiddellijk achter. Achteraf beseften we, dat deze houten barricade bepaald niet de veiligste schuilplaats was.
Toen het stil werd en de stofwolken opgetrokken waren, gingen we met knikkende knieën poolshoogte nemen. De boerderij was niet geraakt en had, voor zover we konden zien, ook geen verdere schade. Op de langs de boerderij lopende Everlostraat bevond zich een koets, waarvan de koetsier met zeer veel moeite het paard in bedwang kon houden.
In de weilanden en op de akker waren zandhopen te zien, die er eerder niet waren. Het bleken bomkraters te zijn. Iets verderop, in een bocht van de straat, was direct naast een huis ook een bom gevallen, zonder zichtbare schade aangericht te hebben. Daar had men dus ook alle geluk van de wereld.
De meeste bommen waren op het land van boer Sanderink, ons tijdelijk schuiladres, terecht gekomen. En dat betekende: dagenlang met een schop bezig om de kraters dicht te gooien!

Zuiver handwerk dus...!
ca. half maart 1945
Berends
onderduiker bij Erve Sanderink

Auteur:Uit: Dit möt wie nich wier hebn, uitgave 1995 nav 50-jaar bevrijding
Trefwoorden:Bommen, Tweede Wereldoorlog, Krater, Volthe, Verwoestingen, Sanderink
Personen:Berends, Dick Van Buuren
Periode:5/1940-5/1945
Locatie:Volthe, NL, Rossum, Evelostraat

Locatie op kaart