MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Bertus La Croix: bedankbrief na sprong uit de trein

Verhaal

Bertus La Croix uit Amsterdam was in maart 1945 op transport gezet naar Duitsland. In Klein-Driene (Hengelo) is hij uit de trein gesprongen en vluchtte naar de familie Welberg die thv de Chinatuin (Pentrop) aan de Oldenzaalsestraat woonde, enkele honderden meters van de spoorlijn. De familie Welberg heeft hem opgevangen en moeder Welberg heeft hem e.e.a. meegegeven voor zijn terugreis. Bertus la Croix heeft bij thuiskomst een bedankbrief geschreven.

Amsterdam, vrijdag 16 maart 1945

Beste familie,

Ik wil u dan even schrijven dat ik donderdags nadat ik bij u vandaan gegaan ben, behouden bij mijn gezin ben aangekomen, wat zoals u kan begrijpen een ware vreugde was. 's Woensdags 7 uur ben ik uit Hengelo vertrokken en kwam donderdag 7 uur in Utrecht aan, 's Morgens.

De eerstvolgende trein ging pas zaterdagsavonds, dus ben ik maar naar Amsterdam gaan loopen, dat is 40 km. Ik heb de hele dag gelopen en had nogal een zwaar pak bij mij. De blaren zaten op mijn voeten.

Beste familie, U kunt zich niet indenken hoe dankbaar ik u ben voor de hulp en goede zorg die U voor mij gedaan heb. Mijn vrouw huilde van blijdschap toen ik het haar vertelde. Wij hopen dan ook van de zomer bij vrede bij U aan te komen.

Moeder Welberg wat kwam Uw brood wat U ingepakt had voor mij goed van pas en was mijn vrouw blij met de eieren, rogge en boter. Ik was nog geen 5 minuten thuis of m'n jongen had er al een ei van op en zat met een lepel in de boter te graaien.

Beste mensen, het papier is bijna vol. Ik hoop wanneer ik u nog eens terug zie dat de reden een heel andere is, dan zal er voor de mensen meer levensvreugde zijn als thans.

Nu de groeten van mijn vrouw en jongen en hartelijke dank en groeten van mij.

Bertus La Croix

Hinkenstraat 15 III

Amsterdam

Auteur:beschikbaar gesteld door G.Welberg
Trefwoorden:Sprong, Trein, Vluchten
Personen:Bertus La Croix
Periode:1940-1945
Locatie:Dinkelland gemeente, NL, Hengelo, Oldenzaalsestraat 482
0 annotaties

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.

Soort
Titel
Bericht
Bestand