MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Alphons Weiden:  we hebben alleen het straatwiel nog

Verhaal

Op 29 december 1944 maakte een Spitfire een noodlanding op de hoek Wolfsbergweg/Agelerweg in Reutum. Doordat het vliegtuig een buiklanding maakte kon de piloot ongedeerd uitstappen en weglopen van het toestel. Het stuk grond behoorde aan boer Weiden van de Boerkampsmorsweg. Deze gebeurtenis resulteerde in een staartwiel wat in het bezit is van Alphons Weiden, de huidige bewoner van de boerderij. Een wiel waar hij al veel over verteld heeft en nog zal doen.

De piloot

Nadat de piloot het vliegtuig had verlaten trof Gerard Maathuis hem aan en stuurde hem richting het kanaal weg van de Duitsers die in de buurt van de molen zaten. Daar trof boer Borggreve hem die onderdak aanbood wat Sergeant Vilhelm Nikolaysen afwees. Na een kom melk en wat boterhammen werd  hij even later opgevangen door boer oude Oosterik  die wist hoe hij kon helpen.  Nikolaysen werd met een kaart waarop de route naar Almelo stond aangegeven weggestuurd. In Almelo werd hij opgevangen door de familie Kluppels. Daarna vertrok hij naar “ tante Kee” Jansen in Nijverdal waar hij bleef tot na de bevrijding. Daarna kon Nicolaysen terugkeren naar zijn Squadron. In 1951 verongelukte hij met een vliegtuig.

Het vliegtuig

De Duitsers kwamen bij het vliegtuig en sloopten er onderdelen uit. Vervolgens verdwenen ze. Doordat het vliegtuig op de grond van boer Weiden stond, besloot de boer het vliegtuig zelf naar de boerderij te slepen en op zijn erf te zetten. Uiteraard kwamen de Duitsers terug en kwam de boer in de problemen. Gelukkig liep dit goed af. Ze namen de resten mee, behalve het straatwiel. Een wiel met een verhaal.

Lees hier het verhaal uit het boek van Martin Klaassen welke met zijn toestemming geplaatst is : https://vereniging-heemkunde-voormalige-gemeente-weerselo.mijnstadmijndo...

De krant

In de Tubantia van 22 februari 2018 is een verhaal geplaatst over een zoektocht van 2 Noren naar onderdelen van een Spitfire. Ze komen uiteindelijk samen met de verslaggever bij Alphons Weiden die vol trots het staartwiel toont.

Lees hier het artikel: https://www.tubantia.nl/tubbergen/noren-op-zoek-naar-oorlogshistorie-vin...

Ook Gerard Lansink die aan het kanaal Almelo-Nordhorn woonde tipte de krant dat hij een meetinstrument heeft uit het betreffende vliegtuig. Zijn verhaal staat in de Tubantia van 24 februari 2018.

In een artikel (TC Tubantia 24-2-2018), geschreven door dezelfde verslaggever lezen we het verhaal van Henk Jansen uit Wierden die een door Nicolaysen gemaakt houten bootje heeft. Dit bootje heeft Vilhelm Nikolaysen gemaakt toen hij bij de oma van Henk zat ondergedoken (tante Kee Jansen). Als bedankje stuurde Nicolaysen vanuit Noorwegen een boek. Deze twee dingen krijgen de Noren mee om af te geven bij de nabestaanden van Vilhelm Nikolaysen.

Auteur:samengesteld door Maria Löbker-Ribbert en Janneke Brummelhuis in samenwerking met Alphons Weiden
Trefwoorden:Tweede Wereldoorlog, Spitfire, Overlevende, Vliegtuigcrash, Reutum
Personen:Vilhelm Nikolaysen
Periode:1940-1945
Locatie:Weerselo, NL, Weerselo, Boerkampsmorsweg 2
0 annotaties

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.

Soort
Titel
Bericht
Bestand