image/svg+xml

Het wagenpark van expeditiebedrijf van der Maas in 1938.

Het wagenpark van expeditiebedrijf van der Maas in 1938.

Omschrijving:Hendrik van der Maas kocht in 1938 de oude fosforietenfabriek en vestigde daar zijn transportbedrijf. Nu had hij de ruimte die hij nodig had voor zijn trucks met oplegger. De platte oplegger (geheel links) werd o.a. gebruikt voor het transport van slak (kunstmest). De slak kwam op het station aan in goederenwagons en moest overgeladen worden op de oplegger. Heftrucks waren niet voorhanden en alles moest op de nek overgeladen worden. En dan te weten dat een zak slak 100 kg woog! In het midden staan 3 wagens voor voor veetransport. Hendrik van der Maas had zich min of meer gespecialiseerd in veetransport. Regelmatig werden de veemarkten in Zwolle en Utrecht bezocht, maar ook de belangrijke markt in Middelburg. In de dagen voor het transport werden de paarden bijeengebracht in een wei. Op de dag van het transport moesten de paarden eerst ingeladen worden. Vaak 's morgens vroeg als het nog donker was. Het was niet eenvoudig de paarden te vangen en in de wagen te krijgen. Dit vereiste veel tact en kennis van paarden. Het pand is een aantal jaren geleden in handen gekomen van Gerard Velthuis, die er zijn bedrijf Artica Bv in onderbracht. Hij heeft het pand zowel van binnen als van buiten helemaal gerestaureerd, waarbij binnen de gehele oude constructie van het gebouw weer zichtbaar gemaakt is. Op deze manier is een mooi stukje cultureel erfgoed voor Ootmarsum behouden gebleven.
Trefwoord specifiek: bedrijf, transportbedrijf, expeditiebedrijf Hendrik van der Maas, ouderwetse vrachtwagens, l. toren r.-k. kerk
Trefwoord:object & bouwwerk
Datum:1938
Datum onzeker:Nee
Uitgever:Vereniging Heemkunde Ootmarsum en omstreken
Opmerkingen:Foto geplaatst in Dinkelland Visie 30-1-2008 en in Jaarboek 2020 van de Heemkunde Ootmarsum bij artikel: "Een 100-jarige".
Bestandstype:zw/w foto - 10x15
Rechten:International Creative Commons: CC-BY-NC-ND Naamsvermelding-NietCommerciële-GeenAfgeleideWerken
Identifier:NL-OmsVHO10285O010
Bron:Fotoarchief Heemkunde Ootmarsum
Locaties:Ootmarsum, Oldenzaalsestraat
Collectie:Beeldbank Vereniging Heemkunde Ootmarsum e.o.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.