MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Boek Verhalen achter de niendeure is verschenen

Nieuwsbericht

10/12/2015

Verhalen achter de niendeure de titel van het boekje met gebundelde verhalen dat door de boerderijenstichting Twentse Erven is samengesteld en uitgegeven. Vanaf zondag 20 december 2015 is het boekje verkrijgbaar via de website van Twentse Erven en in de boekhandel.

In de afgelopen anderhalf jaar hebben de vrijwilligers van Twentse Erven vele trotse boerderijbewoners gesproken. Boeiende verhalen werden verteld over het wonen op het oude boerenerf, over de ontstaansgeschiedenis van de boerderij en over de lotgevallen van voorgaande generaties bewoners. De verhalen waren vaak zo interessant, dat een aantal is opgetekend en gebundeld in deze van sfeervolle foto’s voorziene uitgave.

“Wie ooit het geluk heeft over de drempel van een historische Twentse boerderij te stappen, weet dat het daar goed toeven is. Zeker als u dan ook nog de typische gastvrijheid ten deel valt. Tukkers zijn trots op hun regio, het landschap, dialect en ook de boerderijen. En willen graag die schoonheid met eenieder delen. Het is echter niet alleen hosanna voor die eigenaren. Een historische boerderij restaureren en onderhouden kost de nodige bloed, zweet en tranen. En geld. Niet voor niets luidt een Twentse uitdrukking: ‘Met ‘n oald hoes en ‘n joonk wief he’j altied wat te knooi’n’. De stichting Twentse Erven wil boerderij-eigenaren ondersteunen bij het restauratieproces en/of onderhoud. En werkt aan het opbouwen van kennis over en de promotie van de Twentse erven.”

Met deze mooie woorden schrijft de voorzitter van Twentse Erven Michael Sijbom de treffende inleiding op dit eerste boekje dat de jonge boerderijenstichting uitbrengt. De verschillende verhalen zijn opgetekend door Gerrit Dannenberg en anderen.

Buurten in Twente: Verhalen achter de niendeure, zoals de titel voluit luidt, is samengesteld in het kader van het project Buurten in Twente dat in de afgelopen anderhalf kon worden uitgevoerd met steun van een provinciale subsidie in het kader van de erfgoedregeling Het verhaal van Overijssel.

Buurten in Twente: verhalen achter de niendeure wordt voor het eerst verkocht langs de route van de 32ste Midwinterhoornwandeling op 20 december aanstaande in en om Geesteren (Ov.). Twentse Erven is dan aanwezig op Erve Effink bij de familie Dierink aan de Huyerenseweg 40.

Nu al is het boekje te bestellen rechtstreeks via de website van Twentse Erven. Vanaf 21 december is het tevens verkrijgbaar bij een aantal plaatselijke boekhandels. Welke dat zijn wordt binnenkort bekend via de website.

Aanschaf ondersteunt bovendien het werk dat vele vrijwilligers verrichten ten behoeve van het behoud van het karakteristieke Twentse erf.

Trefwoorden:Twente, Agrarisch; erfgoed; herbestemming; Twente; erf;