MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Stadsomroeper Ootmarsum

Verhaal

Stadsomroeper Ootmarsum

Wanneer:
Stille Zaterdag
Locatie:
Ootmarsum

“Al dee met wil goan en paoshoalt haaln, mot um één uur op 't maarkt ween”, klinkt het in Ootmarsum op de ochtend van Stille Zaterdag. Stadsomroeper Henny Bodde maakt met Pasen zijn vaste rondje door de stad. Tussen 11.00 en 12.00 uur maakt hij een vaste ronde door de stad en laat op strategische plaatsen zijn boodschap klinken. Hij maakt daarbij gebruik van een antieke bel. Op de Markt krijgt Bodde een borrel aangeboden. Een eindje verderop bij de voormalige stadspoort in de Marktstraat laat hij nogmaals zijn bel en boodschap luiden. “Wat zegt die man?”, vraagt een toeriste. “Aha, gaan ze hout voor het paasvuur halen?” Van een oudere bewoonster krijgt Bodde een borrel aangeboden. “Dit is de 58ste keer dat ik onze stadsomroeper een borrel schenk met Pasen”, zegt ze vol trots.

Drie generaties

Henny Bodde vormt de derde generatie Bodde die deze functie in ere houdt. "Mijn vader was van 1906 en heeft de functie van zijn vader overgenomen, toen hij zo'n 25 jaar was. Hij werkte als manusje van alles bij de gemeente. Als omroeper maakte hij bekend als er grond te koop was of handel voor de boeren." In 1978 nam Bodde het stokje, of eigenlijk de bel, van zijn vader over. Hij treedt alleen met Pasen nog op. "Ik vind het belangrijk die traditie in stand te houden. Andere plaatsen hebben nieuwe stadsomroepers aangesteld in van die pipo-pakjes. Wij doen het al jaren hetzelfde." Zijn zoon Rob heeft zich al bereid verklaard de rol van zijn vader over te nemen. "Hij loopt al een tijdje met mij mee", zegt Bodde. "Hij moet wel weten op welke plekken hij hoort om te roepen." Zo lijkt de toekomst van deze stads- en familietraditie gewaarborgd.
 

Auteur:
Ewout van der Horst
Bronn(en):
B. Morshuis en H. Oude Elberink, Paasgebruiken in Ootmarsum (Oldenzaal 1994) 48-49.

Trefwoorden:Mondelinge tradities, Pasen, Project Streekcultuur, Tradities, In dienst van de stad
Locatie:Dinkelland gemeente