MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

De Bottermarkt in Raalte

Verhaal

Wanneer:
Woensdagochtenden in juli en augustus
Locatie:
Dokterspad

In het midden van de jaren '60 is in Raalte initiatief genomen om de Sallandse Bottermarkt te gaan opzetten. Doel daarvan was om oude ambachten, die langzaam aan het verdwijnen waren, in stand te houden en ook om die ambachten bij een breder publiek meer bekendheid te geven. Elke woensdagochtend in juli en augustus wordt deze folkloristische markt gehouden, in combinatie met de wekelijkse warenmarkt en streekproductenmarkt. De naam Bottermarkt komt van één van de vele markten die in vroeger jaren regelmatig in Raalte werden gehouden: niet alleen een varkensmarkt, een veemarkt, een eiermarkt en een bijenmarkt, maar ook een markt waar de boeren hun zelfgemaakte boter (de "botter") konden verkopen.

Ruim twintig ambachten

De Bottermarkt trekt wekelijks honderden toeristen die op de markt uitleg krijgen over de ambachten. Ook de Raaltenaren zelf komen er graag, al was het maar om er in de zomermaanden wekelijks een portie kruudmoes te kopen. Vanuit kleine kraampjes worden de ambachten getoond door medewerkers in traditionele klederdracht. Inmiddels worden wekelijks meer dan twintig verschillende oude ambachten gepresenteerd. Voorbeelden daarvan zijn: boterkarnen, spinnen, kantklossen, mutsen maken, manden vlechten, kralen breien, klompen maken, stro vlechten, letterdoeken maken en er is een touwslager, een imker en een naaister van traditionele klederdracht. Ook wordt op de markt zelfgemaakte kruudmoes verkocht en worden "pufferties" (oliebollen) gebakken.

 

Verbindingsschakel

De Bottermarkt wordt gehouden bij de oude Plaskerk in het centrum van Raalte. De opstelling van de kraampjes vormt een gezellige verbinding tussen de twee pleinen waar op diezelfde woensdag de streekproductenmarkt en de warenmarkt zijn. Tijdens de Bottermarkt is ook de oude Plaskerk open voor bezichtiging.


Auteur:
Gert van Leeuwen

Trefwoorden:Ambachten, Project Streekcultuur, Tradities, Markt Overijssel
Locatie:Raalte gemeente