MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Dauwtrappen Ommen

Verhaal

Wanneer:
Hemelvaartsdag

Even voor zes uur ‘s morgens komen ze van alle kanten aangefietst: dames en heren van middelbare leeftijd en ouder op luxueuze al dan niet elektrisch aangedreven tweewielers. Ze verzamelen zich bij het Hervormd Centrum in Ommen. Precies om zes uur wordt het startsein van de dauwtrapfietstocht gegeven. Iedereen heeft een routebeschrijving meegekregen, maar de ruim vijftig fietsers slingeren als een lint achter elkaar door de groene velden achter hun gidsen aan. De schemering is net opgetrokken; de ochtenddauwligt nog op de weilanden, maar het enige dat betrapt wordt zijn de pedalen van de fietsen.

Pittoresk landschap

Bijzonder spraakzaam zijn de deelnemers aan de tocht nog niet op de vroege morgen. Ze laten het ontwaken van de natuur met het heldere vogelgekwetter rustig op zich inwerken. Voor deze leden van de protestantse gemeente is het een jaarlijks gebruik op Hemelvaartsdag, dat ze graag in ere houden. De tocht voert over de zuidelijke oever van de Vecht via de buurschappen Laarbrug, Nieuwebrug en Arriën, over de nieuwe fietsbrug bij de Regge, langs deze rivier in de richting van Den Ham. Bij Arriën breekt de zon voor het eerst door de sluierbewolking. Het pittoreske landschap krijgt een paradijselijke glans.

 

Lekke band

De route bestrijkt al met al 30 kilometer. Ruim over de helft wordt noodgedwongen een pauze ingelast vanwege een lekke band. De pepermuntjes gaan alvast rond, als prelude op de kerkdienst die te wachten staat. Gelukkig blijkt even verderop aan de route door dit uitgestrekte boerenland een goede bekende te wonen, die ook al wakker is. De fiets wordt omgeruild en verder gaat de stoet: om het Eerderachterbroek de bossen van landgoed Junne in. Hier passeert de stoet nog een club dauwtrappers, waar ook de nodige jongeren aan deelnemen.

 

Deeldienst

Op een prachtige boerderij te midden van de bossen vindt de zogenoemde deeldienst plaats. Ditmaal is de kerkdienst niet op de deel van een boerderij, maar in een riante kapschuur. Allereerst is er koffie met krentenbollen. De fietsers laten het zich goed smaken. In de schuur staan zelfgemaakte klapbankjes op rij. Weldra klapt een echtpaar met koffie en al onderuit. De dienst begint met samenzang onder begeleiding van een synthesizer. De gids blijkt ook de muzikale leiding te hebben. De voorganger, die zelf niet mee heeft gefietst, stelt de kerkdienst in het teken van de weg die mensen met God mogen gaan, als persoonlijke hemelvaart.

 

Afgekoelde ledematen

Na afloop van de dienst gaan de deelnemers ieder hun eigen weg. Het stuk terug naar Ommen bedraagt nog slechts 6 kilometer, dwars door de bossen. De meeste mensen brengen dadelijk hun afgekoelde ledematen weer in beweging. In kleine groepjes trappen ze de laatste kilometers weg. Het Vechtstadje is inmiddels ontwaakt, maar een gelegenheid voor nog een kop koffie is er niet te vinden. Dan maar weer op weg naar huis.


Auteur:
Elleke Steenbergen

Trefwoorden:Feesten, Dauwtrappen, Project Streekcultuur, Tradities
Locatie:Ommen gemeente