image/svg+xml

Dansgardefestival

Verhaal

Dansgardefestival

Plaatje bij verhaal: DSC_2758-goede.jpg

Wanneer:
Elke tweede zondag in januari
Locatie:
Olst

Op zondagmiddag 12 januari 2014 werd voor de 28e keer het Dansgardefestival georganiseerd door carnavalsvereniging de Iesselzotten in Olst. Bijna vijftig groepen dansmariekes uit Salland, Gelderland en Twente deden mee. Ruim duizend bezoekers werden getrakteerd op meer dan veertig optredens. Een deel van de entreegelden wordt besteed aan een goed doel.

Iesselzotten

De voorzitter van carnavalsvereniging de Iesselzotten beklaagt zich in het Overijssels Dagblad van 9 januari 1995 over de gemeente Olst, want de Iesselzotten krijgen geen subsidie. Ze zouden namelijk geen culturele vereniging zijn en daar is hij het niet mee eens, want carnaval is volkscultuur. Bovendien organiseren de Iesselzotten ook andere activiteiten voor de Olster bevolking. Het jaar daarop kopt het Overijssels Dagblad van 10 oktober 1996: "Het carnaval leeft niet echt in Olst." De Iesselzotten weten het op dat moment al 33 jaar lang vol te houden in Olst; ze zijn in 1963 in besloten kring opgericht. In carnavalskringen is 33 jaar een jubileumjaar, maar de Iesselzotten zien er in 1996 geen heil in om het bedaarde dorp aan de IJssel in een zotte boel om te toveren. Ze maken van hun jubileumjaar een jaar van bezinning, want Olst loopt al 33 jaar niet warm voor carnaval.

 

Van Huppelkunties naar Iesselstars

De Iesselzotten geven niet op en proberen inmiddels al meer dan een halve eeuw om Olst een paar dagen per jaar met meer of minder succes op zijn kop te zetten. In 1985 richt Wim Bril, Prins carnaval van een jaar eerder, dansgarde de Huppelkunties op en daar blijkt Olst wel warm voor te lopen. Een jaar na oprichting wordt er meteen een Regionaal Dansgardefestival georganiseerd in Sporthal De Hooiberg. Het is zo'n succes dat het elke tweede zondag van januari wordt herhaald. Elk jaar kan er gerekend worden op ruim duizend bezoekers en daarmee is dit het grootste dansgardefestival boven de grote rivieren. De dansmariekes in Olst krijgen langzaamaan genoeg van hun naam de Huppelkunties en veranderen deze in 2002 in de Iesselstars. Zes jaar later emanciperen ze nog verder en krijgen ze een eigen website. De Iesselstars bestaan in 2014 uit 29 meiden van 4 tot 23 jaar en zijn onderverdeeld in vier groepen: minioren, junioren, jeugd en hoofdklasse. Ze trainen twee keer per week.

 

Auteur:
Geertje van Os
Bronn(en):
Website dansgroep Iesselstars: www.iesselstars.nl

 

Trefwoorden:Kunsten, Project Streekcultuur, Tradities
Locatie:Olst-Wijhe gemeente
Thema's:Kunsten

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.