MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Carnaval Boskamp

Verhaal

Wanneer:
Carnavalszaterdag
Locatie:
Boskamp

Traditioneel is Boskamp het eerste dorp van Salland met een carnavalsoptocht. Al om zaterdagochtend 10 uur gaat deze van start. Toch zit de stemming er al goed in. Om half zeven is men begonnen met een barbecue. De optocht slingert door de straten van het kleine Boskamp, met de Willibrordkerk als begin- en eindpunt. Opvallend is het grote aantal grote wagens uit Boskamp. Blijkbaar helpt bijna de hele bevolking van het dorpje mee aan de bouw. De wagens worden getrokken door tractoren. Spannend is de laatste bocht, waar grote wagens nauwelijks door kunnen komen. Ook laaghangende boomtakken zijn een lastig obstakel. Een enkele wagen raakt erdoor beschadigd.

Grote wagens

De sfeer is ontspannen en gezellig. Menig toeschouwer staat verkleed toe te kijken, een biertje ontspannen in de hand. Aan de optocht doen een twintigtal carnavalswagens mee. Opvallend zijn de vele grote wagens uit de Boskamp. Ook doen enkele wagens uit naburige dorpen mee. In de grote wagens is menig arbeidsuurtje gestoken. De wagens bestaan uit constructies die veelal met papiermaché zijn afgewerkt. Karakteristieke hoofden met volle lippen en hoekige trekken typeren de poppen uit de Boskamp. Er zit een aantal technisch geavanceerde wagens bij, waarop verschillende onderdelen bewegen kunnen, van boven naar beneden of links naar rechts.

 

Loopgroepen

Verder doen er diverse loopgroepen aan de optocht mee. Naast vriendengroepen zijn ook de kinderen van de rooms-katholieke basisschool Aloysius van de partij, vergezeld door dansende moeders. Door diverse loopgroepen wordt nadrukkelijk ingespeeld op de actualiteit. Thema’s als de economische crisis, voedselbank en doping worden uitgebeeld. Niet zozeer een thema dat Boskamp direct bezighoudt. Met een prachtig zonnetje zit de sfeer er goed in, maar echt uitbundig is het nog niet. De kop is eraf. Straks trekt de carnavalsstoet verder: veel groepen doen ook mee aan de optocht in Olst en op zondag aan de grote carnavalsoptocht in Raalte.
 

Auteur:
Elleke Steenbergen

Trefwoorden:Feesten, Carnaval, Project Streekcultuur, Tradities
Locatie:Olst-Wijhe gemeente