MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Buurtvisite

Verhaal

Wanneer:
Op een vrijdagavond in het begin van het nieuwe jaar
Locatie:
Buurtschap Marle

Op een vrijdagavond in het begin van het nieuwe jaar komen de bewoners van buurschap Marle vanaf 21.00 uur bij elkaar om samen een borrel te drinken. De bijeenkomst wordt geopend met "de nieuwjaarsspeech van Marle", waarin de meest opmerkelijke gebeurtenissen van het afgelopen jaar de revue passeren. Sinds 15 jaar wordt de nieuwjaarsbijeenkomst van Marle op deze manier georganiseerd, maar het is een traditie die is voortgekomen uit de boerenbuurtvisites van voorheen.Marle-Noord en -Zuid

Al bestaat Marle uit niet meer dan 25 huishoudens, toch kent deze buurschap een splitsing tussen Noord en Zuid. In het verleden woonden in Noord de grote boeren en in Zuid de keuterboeren, arbeiders en middenstand. De boeren uit Marle-Noord hadden de gewoonte om één paar keer per jaar bij elkaar op visite te gaan. De eerste boerenvisite was aan het begin van het jaar en te vergelijken met het "Nieuwjaarschieten" (bijeenkomen om elkaar onder het genot van een hapje en drankje Gelukkig Nieuwjaar te wensen). In de loop van het jaar volgde nog een aantal visites, telkens bij een ander gezin.

 

Jonge boerinnen

Totdat een jaar of 15 geleden een paar jonge boerinnen besluiten te breken met deze traditie. Ze hebben genoeg van die buurtvisites waarbij ze iedere keer moeten opdraven, hun huis aan kant moeten hebben, drank en gehaktballen moeten aandragen. Visites waarbij de mannen aan de ene kant van de huiskamer zitten en de vrouwen aan de andere. Visites waarbij te diep in het glaasje wordt gekeken en de mannen ondersteund door de vrouwen het huis verlaten. De jonge boerinnen vinden dit niet meer van deze tijd en gaan op zoek naar een nieuwe vorm van samenkomen, waarbij de scheiding tussen Marle-Noord en Marle-Zuid ook meteen opgeheven wordt. Hieruit ontstaat de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst van Marle, waarbij zowel noorderlingen als zuiderlingen en zowel mannen als vrouwen met elkaar een praatje maken. Het is van begin af aan een succes.

 

Organisatie

De nieuwjaarsbijeenkomst wordt om toerbeurten georganiseerd volgens een draaiboek samengesteld door Willem Blom van Plaatselijk Belang Marle. Er zijn altijd twee gezinnen verantwoordelijk. Tot 2017 is bekend wie de organisatie op zich zal nemen.


Auteur:
Geertje van Os

Trefwoorden:Feesten, Oud en nieuw, Project Streekcultuur, Tradities
Locatie:Olst-Wijhe gemeente