MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Boogzetten

Verhaal

Wanneer:
Bij huwelijken en jubilea
Locatie:
Buurschap Elshof

Bij huwelijken en jubilea wordt in de buurtschap Elshof een ereboog gezet, als het bruidspaar dit tenminste wil. Tevoren wordt de boog door de mannen getimmerd en bekleed met groene takken. De vrouwen maken witte roosjes van crêpepapier en aan de vooravond van de feestdag zetten de buren gezamenlijk de boog. Die traditie wordt volop in ere gehouden en vernieuwt zich zelfs, bijvoorbeeld door de komst van westerlingen. Het plezier is er niet minder om.

Boog

Frank en Anneletty Schumacher komen uit Heemstede en wonen alweer een aantal jaren in de buurschap Elshof. In de zomer van 2013 zijn ze 40 jaar getrouwd. Tijd voor een feestje en tijd voor een boog. Frank vertelt: “Dus toen kwam buurman Gijs - een Amsterdammer nota bene - vragen of we een boog wilden. Precies zoals het hoort, want de buurman moet dat vragen. Leuk, zeiden wij, want dat is een mooi gebruik, maar liever niet zo’n traditionele boog met roosjes. Doe eens wat anders, leef je eens lekker uit.”

 

Pikant

Met die boodschap gaat Gijs naar huis en kan de buurt aan de slag. Op de avond voor de feestdag worden Frank en Anneletty weggestuurd en zetten de buren de boog. Het paar komt na een poosje weer thuis en mag de boog keuren. Frank: “Dat is echt een heel officieel moment. Dan staat iedereen rond de boog en word je serieus gevraagd: wat vind je ervan? Ik had tevoren tegen Anneletty gezegd: als we nou eerst eens heel bedenkelijk gaan kijken… Maar Anneletty vond het zo leuk, ze kon haar gezicht niet in de plooi houden. Wat hadden de buren gedaan? Wij fietsen heel veel, ook lange afstanden, naar Rome of Barcelona. Iemand had van de Leontien Ladies Ride, die sinds twee jaar in Raalte verreden wordt, zo’n start- en finishboog kunnen lenen en daar hadden ze iets schitterends van gemaakt. Met aan beide kanten een dame wier rokje opwaait, nog pikant ook. Een lol dat iedereen had, ze hadden nog nooit zo’n mooie boog gemaakt.”

 

Drank

De boog wordt uitmuntend bevonden door het bruidspaar en daar moet natuurlijk op gedronken worden. Het boogzetten gaat gepaard met het nodige drankgebruik. Frank telt het even bij elkaar op: “Als je zo’n feest hebt, dan ben je vier avonden zoet. Eerst de avond van de voorbereidingen waarop er al het een en ander doorheen gaat. Dan de avond van het boogzetten, vervolgens het feest zelf en uiteindelijk de avond waarop de boog weer afgebroken moet worden en het feest nog eens dunnetjes overgedaan wordt.”


Auteur:
Geertje van Os

Trefwoorden:Levensloop, Huwelijk, Project Streekcultuur, Tradities
Locatie:Olst-Wijhe gemeente