MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Bloemencorso Sint Jansklooster

Verhaal

Wanneer:
Derde vrijdag van augustus
Locatie:
Sint Jansklooster

Het dorp zelf biedt een weinig spectaculair decor. Het centrum van Sint Jansklooster doet denken aan een naoorlogse nieuwbouwwijk. Des te verrassender is het spektakel dat zich op deze vrijdagmiddag in augustus voltrekt. Huizenhoge wagens trekken aan de duizenden bezoekers voorbij. De één nog fraaier van vorm dan de ander, versierd met tienduizenden dahlia’s. Elke wagen vormt een kleurrijke bloemenzee op zich. Figuranten op en rondom de wagens verlevendigen het geheel met een theatraal optreden, begeleid door veelal moderne muziek. Dit is een schouwspel van formaat!

Wagenbouwers

In Sint Jansklooster leeft men het hele jaar naar het corso toe. De jongste editie is nauwelijks afgelopen of de wagenbouwers komen alweer bij elkaar om plannen de maken voor het volgende corso. Alles staat of valt met een uitgekiend ontwerp. De wagenbouwers fungeren min of meer als vriendengroepen, die ook bij andere gelegenheden met elkaar optrekken. De betrokkenen zijn opvallend jong. Het jeugdcorso, dat de dag vóór het theatercorso plaatsvindt, zorgt voor continue aanwas van nieuwe wagenbouwers. De leden van de wagenbouwgroepen betalen een stevige contributie om de hoge kosten te dekken. Na de ontwerpfase wordt op een verrijdbaar onderstel het frame van de wagen gebouwd. In de dagen voorafgaand aan het corso worden de dahlia’s bevestigd. Het overgrote deel van het dorp van 2.500 inwoners helpt eraan mee. De laatste nacht wordt veelal doorgewerkt, om aan het einde van de vrijdagochtend optimaal aan de start te kunnen verschijnen.

 

Hoogst denkbare eer

Bij de organisatie van het corso zelf gaat men evenmin over één nacht ijs. Formeel wordt het corso georganiseerd vanuit de Christelijke Oranjevereniging Sint Jansklooster. Er zijn tal van commissies actief om het evenement in goede banen te leiden. Het dorpscentrum van Sint Jansklooster wordt ter gelegenheid van het corso met dranghekken van de buitenwereld afgesloten. Bezoekers van buiten het dorp kunnen hun auto aan de rand van het dorp parkeren. Bij de ingang van het festivalterrein zijn kassa’s opgesteld. Er zijn speciale kaartjes voor de tribunes die langs de route staan. Veel bezoekers nemen een eigen klapstoeltje mee. Er is een middag- en een avondrondgang waarbij de wagens zijn verlicht. De vraag is altijd of de zwaarbeladen wagens allemaal de finish halen. Vanwege technische mankementen haakt er vaak een wagen halverwege het parcours af, die daarmee automatisch buiten de prijzen valt. Maar de uiteindelijke winnaars in de diverse categorieën valt de hoogst denkbare eer in Sint Jansklooster ten deel: winnen op het theatercorso.
 

Auteur:
Ewout van der Horst
Bronn(en):
Website Theatercorso Sint Jansklooster: www.theatercorso.nl

Trefwoorden:EVENEMENTEN, Bloemencorso, Project Streekcultuur, Tradities
Locatie:Steenwijkerland gemeente