MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Appelloop

Verhaal

Wanneer:
Jaarlijks op de woensdag voor de derde zaterdag in september
Locatie:
Olst

Een meisje in een oranje t-shirt met een nummer op haar buik loopt aan de hand van haar moeder richting start. “Mama, ik kan helemaal niet zo hard lopen”, zegt ze zeurderig. “Geeft niks meid, gewoon lekker lopen en op het eind krijg je een medaille en een appel, dus wat wil je nog meer?”, antwoordt moeder resoluut. Het is de derde woensdagavond in september en de kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 6 jaar maken zich op voor de 1.100 meter. Om 18.00 uur geeft wethouder Ans Otterloo het startschot.

1050 jarig bestaan

In 1997 bestaat de gemeente Olst 1050 jaar en wordt voor het eerst een hardloopwedstrijd georganiseerd die de naam Appelloop krijgt. Deze naam heeft een dubbele betekenis. Het is een verwijzing naar Maritje Appel, die van 1993 tot 1997 burgemeester was. En het verwijst naar de appels in de Olster boomgaarden. De oeverwalgronden langs de IJssel vormen van oudsher een goede voedingsbodem voor appel- en perenboomgaarden. Tot 1967 heeft Olst zelfs een eigen coöperatieve fruitveiling aan de Stationsstraat.

 

Gewicht in appels

De feestelijkheden voorafgaand aan de Olster Jaarmarkt op de derde zaterdag in september beginnen met de Appelloop op woensdagavond. De organisatie is in handen van de Stichting Olst-Wijhe in beweging. Er zijn verschillende categorieën jeugd en volwassenen. De wedstrijd wordt gehouden in de oogsttijd en alle deelnemers krijgen na hun hardloopprestatie een frisse appel van de nieuwe oogst. Het snelste meisje in de categorie 10 tot en met 12 jaar wint voor haar klas haar gewicht in appels, beschikbaar gesteld door de plaatselijke fruittelers. De dag na de wedstrijd wordt haar prijs op school uitgereikt.

 

Gezond eerbetoon

De Appelloop brengt elk jaar meer mensen in beweging. Dit sportieve evenement bevordert het eten van fruit, is een eerbetoon aan de eerste en enige vrouwelijke burgemeester van Olst en bovendien een levende herinnering aan de Olster historie als fruitteeltgebied.


Auteur:
Geertje van Os
Bronn(en):
Website: www.appelloop.nl

Trefwoorden:Sport & Spel, Hardlopen
Locatie:Olst-Wijhe gemeente