image/svg+xml

De Zwolse afdeling van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht

Verhaal

De Zwolse afdeling van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht

Plaatje bij verhaal: vergadering_van_de_vvvk_afdeling_zwolle._vereenigde_fotobureaux_iisg.jpg

In 1894 richten Aletta Jacobs en Wilhelmina Drucker de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht (VvVK) op. In die tijd mogen alleen mannen met een hoog inkomen of grondbezit stemmen. Arbeiders en vrouwen niet. Ook vrouwen met een hoog inkomen, die wel belasting betalen, hebben geen stemrecht. Reden voor actie! De VvVK organiseert in het hele land optochten en demonstraties.

In Zwolle wordt op 7 maart 1897 in de foyer van Odeon een afdeling van de VvVK opgericht. Om leden te werven organiseert de afdeling gezellige bijeenkomsten, debatavonden en propagandatochten naar Zwartsluis, Hasselt en Dalfsen. Ook komt Aletta Jacobs, het landelijke boegbeeld van de vereniging, meerdere malen naar de stad om de gelijkberechtiging van de vrouw te bepleiten. Zowel in 1909 als in 1916 houdt de VvVK haar landelijke vergadering in de Zwolse Buitensociëteit.

In 1919 is het zover. Op initiatief van Kamerlid Henri Marchant uit Deventer wordt de Kieswet gewijzigd en krijgen ook vrouwen actief kiesrecht. De Zwolse afdeling viert de zwaarbevochten zege met een feestvergadering in de koffiekamer van Odeon. De VvVK verandert haar naam in ‘Vereeniging voor Staatsburgeressen’.

*Titelfoto: Landelijke vergadering van de VvVK in de Zwolse Buitensociëteit, 1916. Op het podium zit het hoofdbestuur met als derde van links Aletta Jacobs. (IISG, Amsterdam)

Auteur:Martin van der Linde
Trefwoorden:Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht, Vrouwenkiesrecht
Personen:Aletta Jacobs
Periode:1894-1919
Locatie:Zwolle
Thema's:Honderd jaar Vrouwenkiesrecht

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.