MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Anton Voorhorst: 'Ik was liever op de boerderij dan in dienst.'

Verhaal

Anton Voorhorst: ‘Ik moest direct bij de eerste lichting opkomen, in 1946 of zoiets. Zes weken ben ik in Steenwijk in dienst geweest. Toen kreeg ik uitstel, vanwege de boerderij. Later kreeg ik nog weer uitstel voor de Landbouwwinterschool. Toen mijn broer uit dienst terugkwam, moest ik er alsnog naar toe. Zodoende ben ik nog anderhalf jaar in Indië geweest.

Ik kreeg eerst een klein half jaar opleiding in Steenwijk. Vlak voor ons inschepingsverlof gingen we naar Zuidlaren. De militaire dienst lag mij niet zo. Dat was mijn leven niet. Ik zou er niet vrijwillig voor kiezen. Ik denk de meesten niet hoor! Wij waren allemaal dienstplichtig. Ik was liever op de boerderij dan in dienst in Indië. Maar ik heb er ook niet met tegenzin gezeten. Je had wel de gezelligheid onder elkaar. 

Toen we terugkwamen van inschepingsverlof, was het erg rumoerig. Heel veel jongens gingen de avond tevoren nog de kroeg in. Bij terugkomst sloegen ze de lampen enzovoort stuk. Ze waren een beetje gek in de kop. Daar heb ik niet aan deelgenomen, de meesten niet, maar een hele groep wel. De schade werd in Indië op onze soldij ingehouden. Niemand stond te springen om te gaan. Sommigen hadden echt last van heimwee. Daar heb ik geen last van gehad.

Wij hadden weinig weet van wat er in Indië speelde. Je hoorde wel wat verhalen. Eén jongen die ik kende, stuurde verschrikkelijke verhalen over de guerrilla gevechten daar op Sumatra. Maar we wisten er heel weinig van. We dachten: “We zitten daar een korte tijd. Het is binnenkort wel weer afgelopen. Daarna gaan we weer terug.” Maar dat was niet zo. We zijn gewoon voor de leeuwen gegooid. We wisten niet hoe erg of het was.'

Auteur:Ewout van der Horst
Trefwoorden:Militaire dienst
Personen:Anton Voorhorst
Periode:1946-1949
Locatie:NL, Steenwijk, Parade 1

Locatie op kaart

0 annotaties

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.

Soort
Titel
Bericht
Bestand