MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

9 maart 1809 - Weerselo & Ootmarsum

Verhaal

In Almelo ontvangt Lodewijk Napoleon allerlei mensen uit een groot deel van Twente. Vervolgens trekt hij door naar Weerselo en Ootmarsum.

Op deze dag zijn er veel ontvangsten:

De pastoor en de dominee van Haaksbergen
De Magistraat van Oldenzaal
De pastoor van Tubbergen
De pastoor van Hertme(?) en Zenderen

De dominee en de pastoor van Vriezenveen
De pastoor van Kolk (?)
De pastoor van Rossum

De baljuw van Vriezenveen
De medicinale commissie
De rector van de Latijnse school. Hij wordt gedeeltelijk betaald door de stad en door de Heer van Almelo. De school is in een zeer slechte toestand. De koning heeft ook een bezoek gebracht aan de fabriques van H. ten Cate, Bavink en Costers, en noteert: très bonnes.

Dan gaat hij naar Weerselo waar hij het geschil tussen de Katholieken en Hervormden beslecht: zij moeten hun diensten blijven houden in de kerken waar ze nu zijn. De pastoor moet een voorstel doen bij de Minister van eredienst om zijn kerk te verbeteren en er een dak op te plaatsen. Verder komt er de volgende algemene maatregel: 'Kerken moeten zich, voor zover dat mogelijk is, aan de buitenkant onderscheiden van andere gebouwen, zonder dat dit teveel kosten met zich meebrengt.'

Op naar Ootmarsum, waar hij de complimenten van de Magistraat, de geestelijken en de Baljuw in ontvangst neemt en vervolgens de nacht doorbrengt.

Later, tijdens het verblijf van de koning in Assen, tekent hij nog de volgende decreten: De grote kerk in Ootmarsum wordt afgestaan aan de Katholieken, evenals die van Oldenzaal, Tubbergen en Denekamp. Die van Delden blijft van de Hervormden. Er wordt steeds bepaald dat de gebouwen overgaan naar de Katholieken, maar dat de specifieke bezittingen zoals effecten en legaten van de Hervormden blijven.

Titelfoto: De kerk van Ootmarsum uit de Atlas Schoemaker, 1733. (collectie HCO)
 

Auteur:Siem van Eeten
0 annotaties

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.

Soort
Titel
Bericht
Bestand